Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Citroën C4 1,6 VTi – Francouz z Mülhausenu

Ondřej Láník
Diskuze (38)
Citroën o nové C4 otevřeně mluví jako o novince v německém stylu. Auto samotné se nedaleko německých hranic dokonce vyrábí. Jak blízko má ke špičce ve třídě?

Snahy dostihnout prodaný objem VW Golf jsou téměř tak staré, jako Golf samotný. Poněmčený hatchback C4, z nejmenší francouzské stáje, právě teď nastupuje, aby se pokusil k velkému vzoru přiblížit, jak jen to půjde.

Osedlali jsme zřejmě nejprodávanější motorizaci a vyrazili na 700 kilometrový test. Zde jsou naše postřehy.

Dospělý a trochu přerostlý

Jeden z nejpopulárnějších hatchbacků nižší střední třídy se dočkal nové generace.

Když si promítnete jeho tři předchůdce (ZX, Xsara a C4 první generace) rychle přijdete na to, že každý z nich byl originálem. Ani v jednom případě se automobilka, známá inovativním přístupem k designu a masově vyráběné technice, nehodlala snížit k tomu, aby nový hatchback ideově vycházel z toho předešlého. Stejné je to i s druhou generací Cé-čtyřky.

Její technika sice staví na platformě předchůdce, resp. Peugeotu 308, stylingem exteriéru i interiéru však překvapuje přesně tak, jako už to Citroën dokázal několikrát v minulosti.

Design tohoto Citroënu nepatří k aktuální automobilové avantgardě, nýbrž spíše k té části nižší střední třídy, která své přerostlé rozměry dává okatě najevo. Rafinované tvary a nečekaná technická řešení střídají prvky dotvářející agresivní vizáž.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni
 

Styl německy pojaté C5 se odráží i na menší modelové řadě, konkrétně na vysoké přídi, velkých světlometech a celkové barokní boubelatosti. Prestižní nádech zavalitým tvarům dodává úctyhodná dávka chromovaných ozdob. Něco takového bylo předchůdci naprosto cizí.

Cé-čtyřka je s 4329 mm nejdelším francouzským hatchbackem ve třídě, příbuzný Peugeot 308 má 4276 mm a konkurenční Megane měří na délku 4295 mm. Šířka a výška celé trojice je přibližně stejná, Citroënu schází několik milimetrů do šířky 1,8 m, kterou oba další Francouzi překonávají, uvnitř to ale nehraje podstatnou roli.

Primárně prémiové pocity

Po otevření dveří na vás už ve střední výbavě Tendance dýchne nečekaný luxus, jakoby se menší z dua značek PSA chtěl vyrovnat luxusní noblese paluby Peugeotu 308. Hlavní roli v tom hraje bohatě tvarovaná a velmi objemná přístrojová deska z kvalitního měkčeného plastu, který je měkký už na pohled. Stejně dobrý dojem dělají velká sedadla s vizuálně i pocitově výraznými bočnicemi v sedací i opěrné části a pohodlnými hlavovými opěrkami s širokým rozsahem nastavení (podélné, výškové) a spolehlivou aretací.

Punc německé úrovně subjektivně vnímané kvality dodává interiéru kombinace antracitové černě s chromovanými/eloxovanými dekoračními detaily (dveřní kliky, výdechy ventilace, výplně na volantu).

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni Volant už nemá pevný střed, ale i ve druhém vydání C4 je neobvyklý hned několika vlastnostmi. Vedle již zmíněných ozdob (bez funkčního opodstatnění) překvapuje množstvím nesených ovladačů a taky úctyhodnými rozměry. Začneme u nich. Vnější průměr věnce volantu 390 mm je běžný až mezi luxusními sedany, ale Citroën vám toto kormidlo dodá už v třísettisícovém pásmu středoproudé nižší střední třídy.

Multifunkčnost volantu je snadno využitelná. Na pravém rameni je soustředěno ovládání audiosoustavy, vlevo pak tempomatu a omezovače rychlosti. V druhém (nižším) pořadí jsou vpravo tlačítka pro ovládání telefonu před Bluetooth, jedním z tlačítek vlevo je možné vypnout celé podsvícení přístrojů a středového panelu s výjimkou rychloměru.

Přístrojová deska přišla o trojici displejů, ale ty se v jiné formě vynořují na přístrojovém štítu. V něm jsou informace rozděleny do tří klasických tubusů, na jejichž dnech však schází konvenční ručky. Místo nich je v každém z nich displej. Ručku a to ještě dost miniaturní (a tedy hůře rozpoznatelnou) má jen rychloměr. V něm je i největší displej s duplicitním digitálním rychloměrem, údaji z omezovače rychlosti a tempomatu. Otáčkoměr se musí spokojit s tenkou výsečí u obvodu levého krajního tubusu. Dílky na 1000 otáček jsou jen 4, takže tento přístroj podává jen velmi orientační informaci.

Po mnoha letech je zcela nový i panel rádia a klimatizace. Obě rozhraní zaslouží pochvalu za velká tlačítka, logické seskupení a přehlednost. Lepší pocit ze středové konzoly má zajistit nejen příjemná povrchová úprava a zdvih tlačítek, ale i imitace karbonového dekoru. Nutno dodat, že se jim to daří.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni Klimatizace s automatickou regulací umožňuje navolení tří rychlostí ventilátoru při dosahování předvolené teploty v interiéru. Kdo nemá rád průvan ve vyhřátém autě, zůstane i jedné rozsvícené diody, naopak temperaci studeného interiéru urychlíte trojitým stiskem tlačítka Auto (svítí tři diody).

S metrem na palubě

Za volantem budete chvíli hledat tu svou polohu. Zvyknout si je potřeba nejen na velký průměr volantu, ale i na mohutnost přístrojové desky zasahující daleko do interiéru, což svádí k nastavení sedadla na dlouhé ruce.

Jakmile se zabydlíte, všimnete si asi, že z místa řidiče je vidět kapota! To dnes zažijete jen v málokterém hatchbacku této velikosti. Na kapotu navíc přímo navazuje plocha přístrojové desky, a to taky přispívá k pocitu, že sedíte v mnohem větším a snad i prémiovém autě.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni Vnější zpětná zrcátka usazená na stopkách ve dveřích jsou v optimální poloze, jejich rozměry dobře informují o dění za autem. Vyšší verze mohou být osazeny i varováním před kolizí s vozidly, která se právě nacházejí v mrtvých úhlech. To je v neprémiové části segmentu zatím rarita. Francouzi k této funkci přišli celkem lišácky: Využili totiž hardware parkovacích snímačů v nárazníku! Cé-čtyřka s touto funkcí sice varuje jen o vozidlech vzdálených 5 m dozadu a 3 m do strany, to však v naprosté většině situací postačuje.

Výhled vzad zadním oknem připomíná kupé nebo mačovská SUV značky Infiniti – tedy vzor přehlednosti to opravdu není. Podobné je to s výhledem šikmo vzad, protože byť je v C-sloupku malé pomocné okénko, jeho reálné využití ke zlepšení výhledu je málo pravděpodobné.

Na předních místech jsme zaznamenali velmi dobré prostorové poměry. Vnitřní šířka ve výši loktů 1500 mm směle konkuruje sedanům střední třídy a v tomto směru je to stejné i vzadu. Prostorností nad sedákem i v podélném směru je na tom interiér C4 téměř stejně jako Peugeot 308. Hlavním rozdílem je absence vysokého čelního skla. Nová Cé-čtyřka se uvnitř netváří jako dostavníkové MPV, ale jako klasické osobní auto, okořeněné nádechem dostupného luxusu.

Na zadních místech jsme naměřili nejmenší výšku nad sedáky (960 mm) z francouzské trojice, ale jde pouze o výsledek preference pohodlného sezení osob s běžnou postavou – v C4 se totiž sedí o něco výše (sedák 380 mm nad podlahou) než v 308 (370 mm) a Meganu (350 mm).

Zadní oddíl se - na rozdíl od Golfu - musí obejít bez nastavitelných výdechů ventilace na konci středové konzoly. Nemá je však ani Megane, ani 308.

Kufrový návrat Xsary

Kritiku malého objemu zavazadelníku první C4 si vzal Citroën k srdci a druhou generaci připravil tak, že v pětimístném provedení nabízí 408 l. Tedy přesně tolik, kolik uměla Xsara, stojící na hranici mezi hatchbackem a liftbackem. Deklarovaný čtyřsetlitrový objem je pravdivý pouze v tom případě, že se vzdáte náhradního kola. Na český trh standardně putují vozy s rezervou a ty pak pojmou v pětimístném uspořádání stále nadprůměrných 380 l zavazadel.

Velmi dobré jsou taky délkové míry zavazadelníku: u dna jsme naměřili nejmenší šířku 1040 mm, délku 870 mm a výšku po kryt 510 mm. Sklápí se pouze opěradlo, přičemž sedák obvykle bude zůstávat na svém místě. Logicky vzniká v podlaze schod a sklopená opěradla tvoří nakloněnou rovinu. Manipulačně náročnějším řešením je překlopení neděleného sedáku nebo jeho vyjmutí z vozidla. Pak je sice sklopené opěradlo téměř vodorovné, ale schodu v podlaze se nezbavíte.

Bez problému lze přepravovat předměty dlouhé 1500 mm, nebo i delší (cca 1750 mm). Skutečná využitelná délka závisí pouze na poloze předních sedadel.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni Práh zavazadelníku je úctyhodných 710 mm nad vozovkou, takže si s těžkými kufry při nakládání užijete, zejména když je hloubka od prahu k podlaze dobrých 20 centimetrů. Malou útěchou snad může být jen to, že ani Megane, ani 308 neumí nabídnout níže položenou hranu kufru (720, resp. 770 mm).

Na stěnách zavazadlového prostoru je několik háčků, vyšší verze má citroënovskou multifunkční přenosnou svítilnu v roli osvětlení prostoru pro zavazadla.

VTi stále v dobré formě

Testovaná šestnáctistovka vyvinutá ve spolupráci PSA s BMW není žádnou novinkou, a přece na trhu není mnoho podobných motorů, které jí svými parametry a projevem konkurují.

Atmosférické plnění se zdá být v době dostupných přeplňovaných motorů přežitek, ale vhodnou kombinací variabilního rozvodového mechanismu v motoru a poměrů v převodovce lze leccos zachránit.

Naše motorizace je z hlediska rodinného použití optimální. Motor s plynule proměnným časováním sacích i výfukových ventilů a proměnným zdvihem sacích ventilů ochotně spolupracuje už od nízkých otáček, je pružný, jeho momentová charakteristika je velmi hladká, takže auto po přidání plynu zrychluje vždy plynule a aktuální otáčkové pásmo rozhoduje jen o tom, jak rychle se tak děje.

I ve městě může přijít ke slovu pětka a motor pracující v té chvíli jen těsně nad 1000 min-1 vůbec neprotestuje, ochotně a bez řazení zrychluje. A to není nestandardně krátkým zpřevodováním. Na nejvyšší převod (na pětku, šestka je jen u HDi) se ve 130 km/h cestuje při standardních 3800 min-1, motor už je celkem dost slyšet a jeho hluk nad 4000 min-1 dále citelně roste.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni
 

Spotřeba u vozu s 1000 najetých kilometrů, na zimních pneumatikách a na mokru činila v dálničním režimu (130 km/h) mírně podprůměrných 8,2 l/100 km. Se skromnějším rychlostním průměrem 100 km/h klesá nejen hluk, ale i spotřeba. Přibližně na 6,5 l/100 km. Ve městě a do rychlosti přibližně 80 km/h je zvuk motoru velmi tichý a kultivovaný, tedy přesně to, co od pohodlného Citroënu čekáme.

Jízda na ocelovém polštáři

Jízdní dojmy jsou zařazeny sice až v samém závěru tohoto testu, ale jízdní projev ve skutečnosti patří k nejdůležitějším mezigeneračním změnám Cé-čtyřky. Právě tady se projevila germanizace tohoto modelu. Podvozek je teď tužší, řízení patří k těm lepším ve třídě a brzdy jakbysmet.

Základním stavebním kamenem úspěchu se stala robustní a tuhá karoserie. Pod ní je železo známé z Peugeotu 308, a tak není divu, že Citroën jezdí podobně.

Podvozek v každém případě zůstává mimořádně pohodlný, novinkou je výrazně lepší sladění pružin s tlumiči, a když k tomu přidáte 16palcová kola s poměrně vysokým profilem měkkých zimních pneumatik (205/55 R16) vyjde z toho podvozek se slušným tlumením i hodně velkých nerovností. Na dálnici je auto ve vyšších rychlostech i přes komfortní naladění pořád stabilní, drží přímý směr.

Tento Citroën neaspiruje na pozici civilního testovacího stroje Sebastiana Loeba - na to mají u dvojitého šípu teď už řadu DS - a tak lze bez problému napsat, že se do běžného provozu a zejména na české silnice tento setup hodí náramně.

Nezažijete s ním tolik bezprostředního kontaktu se silnicí jako v Mazdě 3, nebo Fordu Focus, ale Citroënáři i v roce 2011 vyznávají přeci jen trochu jiné hodnoty. Počet prodaných Citroënů C4 první generace dokazuje, že ne všichni zákazníci jdou po sportovních vlastnostech, když jde o rodinné nebo univerzálně použitelné auto.

Zatímco elektrohydraulické řízení patří k lepším stránkám nové C4, řazení – alespoň v případě naší motorizace 1,6 VTi – k těm horším, ne-li špatným. Dráhy zůstávají i přes jisté mezigenerační zlepšení stále dlouhé, v cílových pozicích jsou velké vůle a ze samotného řazení nemá řidič příliš potěšení.

Závěr

Citroën má našlápnuto bojovat o nejlepší příčky ve třídě. Jak asi celou dobu tušíte, srovnání s německou produkcí je problematické. Ve Francii i v Německu zkrátka uznávají trochu jiné hodnoty.

Soupeřem tohoto Citroënu nebudou Octavie, Golfy, Focusy ani Mazdy 3. Míří do trochu jiného revíru. Tam, kde vládne pohodlí, prostor, velké kufry a kde nesmí chybět aspoň trocha šarmu. Za nejbližší soupeře tohoto vozu považujeme příbuzný Peugeot 308, Toyotu Auris, nebo Renault Mégane.

I když jde v podstatě o nový automobil, akční ceny jsou od počátku konkurenceschopné. Za samozřejmosti není potřeba připlácet, pokud jste se nerozhodli chtít 4,3 m dlouhé auto s dobrou výbavou za méně než 300 tisíc korun. Citroën je na rok 2011 dobře připraven.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni
 

Plusy

  • Tuhá karoserie, komfortní odpružení
  • Nadprůměrná prostornost interiéru do šířky a délky
  • Velký zavazadelník
  • Dobrý kvalitativní dojem z interiéru
  • Bohatá bezpečnostní i komfortní výbava
  • Velká a dobře tvarovaná sedadla

Minusy

  • Nepřesné řazení, dlouhé dráhy v kulise
  • Vysoký práh zavazadelníku, nedělený sedák druhé řady
  • Vyšší spotřeba a hluk motoru na dálnici
  • Méně místa na zadních sedadlech do výšky
První cena vozu 274.900,- (1,4 VTi 70 kW Attraction)
První cena vozu s testovanou motorizací 319.900,- (1,6 VTi 88 kW Attraction)
Základní cena testovaného vozu 349.900,- (1,6 VTi 88 kW Tendance)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 391.600,- (1,6 VTi 88 kW Tendance)
Ondřej Láník
Diskuze (38)
Citroën C4 1,4 VTi
Cena základní sestavy 349 900 Kč
Výbava základní sestavy Čelní a boční airbagy řidiče a spolujezdce s možností odpojení airbagu spolujezdce, hlavové airbagy pro první a druhou řadu sedadel, bezpečnostní pásy vpředu s pyrotechnickým předpínačem a omezovačem tahu, 3 x bezpečnostní tříbodové pásy vzadu, na krajních sedadlech s omezovačem tahu, akustická a vizuální signalizace nezapnutých bezpečnostních pásů vpředu, vzadu signalizace rozepnutí bezpečnostního pásu, 5 x výškově nastavitelné opěrky hlavy, 2 x bezpečnostní úchyty ISOFIX pro upevnění dětské sedačky na krajních sedadlech druhé řady, automatické zamykání dveří a zavazadlového prostoru za jízdy (automatická deaktivace v případě dopravní nehody), ABS + EBD + EBA + samočinná aktivace výstražných světlometů při prudkém brzdění, ESP + ASR + Pomoc při rozjezdu ve svahu (Hill Start Assist), Intelligent Traction Control - ITC, Variabilní posilovač řízení, ukazatel řazení rychlostních stupňů, palubní počítač a ukazatel vnější teploty, tempomat + omezovač rychlosti, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektricky ovládaná okna předních dveří se sekvenčním ovládáním a ochranou proti přiskřípnutí, elektricky ovládaná okna zadních dveří se sekvenčním ovládáním a ochranou proti přiskřípnutí, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka s integrovanými ukazateli změny směru jízdy, výškově a podélně nastavitelný volant, kožený volant, tónovaná skla, zatmavená skla zadních oken, manuální klimatizace, klimatizovaná přihrádka spolujezdce, pylový a prachový filtr, osvětlení interiéru a zavazadlového prostoru, denní svícení, přední mlhové světlomety s funkcí přisvícení do zatáček, stěrač zadního okna, protisluneční clony s osvětlenými toaletními zrcátky pro přední sedadla, rádio RD5 s přehrávačem CD / MP3, AM/FM, RDS, přehrávač CD, 6 x repro, ovládání na volantu, audio zásuvka typu jack), lavice ve druhé řadě se sklopným opěradlem děleným v poměru 2/3 - 1/3, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, výškově nastavitelné sedadlo spolujezdce, manuálně nastavitelné bederní opěrky předních sedadel, Sstředová loketní opěrka pro přední sedadla s úložným prostorem, odkládací prostory ve středové konzole, v palubní desce či v panelech předních i zadních dveří, odkládací zásuvka pod sedadlem řidiče a spolujezdce, zapalovač a popelník, 4 ocelové disky kol 7.0 x 16, pneumatiky 205/55 R16, okrasné kryty kol "Atlanta", Pack Look - Tendance: přední a zadní nárazník, kryty a stojky vnějších zpětných zrcátek a kliky dveří v barvě karoserie, chromovaná lišta okenního rámu, Paket Attraction: Přední mlhové světlomety s funkcí přisvícení do zatáček, rádio RD5 s přehrávačem CD / MP3 (mono-tuner, AM/FM, RDS, přehrávač CD, 6 x repro, ovládání na volantu, audio zásuvka typu jack). Kč
Cena testované sestavy 391 600 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+13.900,-Kč), 4 hliníkové disky kol "Boston" 7.0 x 16, pneumatiky 205/55 R16 (+15.900,-Kč), Paket Komfort: Automatická dvouzónová klimatizace s funkcí REST, automatické stěrače s dešťovým senzorem, vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, samočinné rozsvícení světel za snížené viditelnosti, nastavitelné zpoždění zhasínání světlometů (funkce "Guide Me Home") (+11.900,-Kč). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1598
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 88 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 160 / 4250 - 4250
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 193
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 8.8 / 4.7 / 6.2
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 380 / 1183
Objem nádrže (l): 68
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1205 / 560
Rozměr pneu: 205/55 R16
Citroën C4 1,4 VTi
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4329
b) šířka (mm): 1789
c) výška (mm): 1489
d) rozvor (mm): 2608
e) rozchod vpředu (mm): 1536
f) rozchod vzadu (mm): 1515
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 810 / 1020
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 660 / 900
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
25. 3. 2011 13:34
A je doma
Tak jsem si ho ve středu dovezl, ten samý motor a výbava jako u testovaného. Zatím naprostá spokojenost. Jedovatý brzdy, maximálně tichý (do 130 :-) ) a pohodlný, jediný co je slabší je řazení. I žena ve fábii ho má přesnější... aspoň že dráhy nejsou dlouhý.
18. 2. 2011 14:49
Re: prve dojmy
Moje dojmy po testovac jízdě:

Předváděcí vůz C4 1.6 VTi 88 KW Tendance.Znalosti prodejce dobré,o autě také.Prolezl jsem skladovou Exclusive,Kvalita materiálů velmi dobrá,zavírání dveří také.Sleva mimo ceník žádná.

K autu.Motor kolem 90-96 zase tak hlučný není.Zkoušeno na trase rovinka zatáčka,kopec,zatáčka.Brzdy mají dobrý nástup,nejsou tak ostré,ale s příjemným nástupcem.Filtrace nerovností dobrá.Rychlejší průjezdy zatáček taky velmi dobré,na vlečnou zadní nápravu to řeže dobře zatáčky,takže spokojenost.Topení má účinnost dobrou,do 5 minut teplo v interiéru.Sedadla jsou dobrá,v zatáčkách jsem nelítal,drží dobře a to jsem ty zatáčky projížděl docela rychle s mírným přibržděním.Posilovač také velmi dobrý,připomínal mi ten ve fabii.Řazení není špatné,ty rychlosti tam šli snadno.Mohu doporučit,velmi příjemné auto.Musím francouze pochválit,jak za zpracování,tak jízdní vlastnosti.

19. 1. 2011 21:53
Re: zrychlovanie
nevim, ale typicka charakteristika japonskeho motoru je, ze se musi honit do otacek, abys vyuzil jeho potencial, tak proc tolik udivu. v C4 mas v podstate nemce, tyto motory ma i Mini. Jen se musim smat bodovemu hodnoceni prave teto 1.6 s nedavno testovanou 1.6 MPi v Octavii Tour! usmevne! mimo jine, kdy jsou motory hodnoceny temer totozne, zprevodovani C4 za 8, OII tour za 9....motor, ktery toci pri tachometrovych 130 kmh 4200 ! boze...ale zvykl jsem si brat tyto recenzenty s odstupem a objektivitu lze soudit az po precteni testu na jinych webech. Koncern "lidovych vozu" je mocny na vsech frontach. K samotne C4, exterier,predevsim cumak slusna designerska prace, zadek trochu fadni (u C3 se mi libi vic), interier velmi utulny, jen snad mala vytka k digitalizaci otackomeru, mohla byt klasicka rucka se stupnici, ale budiz. skoda, ze neni 6 kvalt s propracovanou prevodovkou jako u thpecka (ktery nevim proc nemaj v nabidce), snad kluci od galskeho kohouta pilne pracuji a casem se dockame i u teto motorizace s 6ti kvaltem. K jiz probranemu tematu o setreni, setri vsichni, i ti opevovani....stacilo mi videt rozdily v modelovych radach Skody OII 2010/2011 (z poloautomat. klimy na manual, kryt motoru ze spod z oceli na termoplast atd.) a uz se suska, ze v modelove rade 2012 prijde OII 1.2 tsi o zvukovou izolaci na viku motoru. a u vsech znacek je to totozny.
19. 1. 2011 15:53
Re: zrychlovanie
mali sme v rodine 4 japonske auta benzinove atmosfery od obsahu 1.4 do 2.0 litra vsetko Mazda a Nissan a poznam velmi dobre charakteristiky japonskych benzinovych motorov a vravim, ze tieto agregaty na to aby solidne tahali potrebuju aspon 3000 otacok (vravim o solidnom tahu, nie to ze sa to auto dokaze šneko tempom rozbehnut aj z 1500 otacok) samozrejme kazdy motor dokaze rozbehnut auto od mimimalnych otacok ale to neznamena ze je to pre tieto motory (najma benzinove nepreplnovane maloobjemove) idealne a ako som spomenul nehovoriac o japonskych benzinakoch. Istu malu vynimku som pozoroval jedine u Nissan Almera N16 1.8 litra 85kw..tento motor bola zvlastna vynimka, mal maximum krutiaceho momentu uz pri 2700 otackach a uz od 2000 otacok mal cca 85-90 percent krutaku a to bolo samozrejme aj citit ze nemal problem ani s otackami okolo 1500ot/min a v pohode z tohto pasma zrychloval ale to sa o ostatnych japoncoch ktore sme v rodine mali a este stale mame neda povedat.
Avatar - iudex
19. 1. 2011 12:49
Re: prve dojmy
No tak čakal som nejaké zlepšenie v jazde, napr. keď vidím medzigeneračné rozdiely Meganu, ktorý pritvrdil a nadobudol na istote. Takže C4 zostáva jazdne Francúzom so všetkým. Škoda, opticky to vyzeralo byť výborné auto a staticky, ako píšeš, iste aj je.
Prekvapuje ma Tvoje hodnotenie 1,6 VTi. Ja som jazdil s menším VTi (1,4) v o tiredu menšej C3 a bol som nadšený z motora (výkon, ochota zrýchľovať, kultivovanosť).