Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra potvrdila jezdce pro novou sezonu Extreme E. Vsadí na zkušenosti z Dakaru

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Tým ABT Cupra XE se připravuje na druhý ročník soutěže Extreme E. V jezdeckém složení došlo k jedné změně a cíle jsou nejvyšší.

Značka Cupra se stala prvním automobilovým výrobcem, který oznámil svou účast v seriálu Extreme E. Jako hlavního partnera si Španělé vybrali společnost ABT Sportsline. V loňské, debutové sezoně závodila za tým vítězka Rallye Dakar 2001 Jutta Kleinschmidtová a vedle ní neméně zkušený Mattias Ekström. Jedním z pravidel totiž je, že v  týmu musí nastoupit jedna žena a jeden muž.

Zatímco Kleinschmidtová zůstává i pro letošní ročník, švédského závodníka nahrazuje Nasser Al-Attiyah, čtyřnásobný vítěz legendárního Dakaru z let 2011, 2015, 2019 a 2022. „Jsem přesvědčený, že to pro mě bude obrovská zkušenost. Jsem hrdý, že jsem se stal členem kmene Cupra pro toto dobrodružství a vím, že dokážeme odvádět skvělou práci. Zázemí týmu ve spojení s Juttinými a mými zkušenostmi dokáže konsolidovat veškerou dosud skvěle odvedenou práci. Naším cílem je vítězit,“ uvedl na tiskové konferenci k představení týmu pro novou sezonu Al-Attiyah.

Video se připravuje ...

Podobně natěšená je na novou sezonu i jeho nová závodní kolegyně: „Loni jsme si vybudovali solidní výchozí pozici a bojovali o nejlepší umístění. Výzvou pro letošní rok je dosahovat vítězství v závodech a pravidelných umístěních na stupních vítězů. Jsme na to náležitě připraveni a chci, aby už sezona začala,“ uvedla závodnice jen pár dní před startem nového ročníku. První podniky se uskuteční v Saúdské Arábii už 19. a 20. února.

Oba budou usedat do Cupry Tavascan XE, což je vlastně reinterpretace loňského vozu e-Cupra ABT XE1 (jeho posádka obsadila celkově páté místo). Tavascan se v názvu objevuje z dobrého důvodu, stejně se totiž jmenuje i sériový elektromobil, který automobilka představí v roce 2024. Vůz je vybaven akumulátorem s kapacitou 54 kWh uloženým za kokpitem, aby přispíval ideálnímu rozložení hmotnosti. Elektrickému offroadu nechybí houževnatost, ale ani síla. Vždyť na stovku zrychlí za pouhé čtyři sekundy.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme