Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra Tavascan Concept: Vize sportovní budoucnosti má 306 koní a dojezd 450 km

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Po představení studie Cupra Formentor přichází španělský výrobce sportovních modelů se svým dalším konceptem, kterým je čistě elektrické SUV-kupé Tavascan.

Zatímco jméno modelu bylo vybráno podle obce v Pyrenejích, design a technika byly voleny s ohledem na budoucí poptávku. Jak ostatně sama značka přiznává, vozidlo bylo „navržené podle požadavků tržního segmentu elektricky poháněných SUV ve stylu kupé, jemuž je předpovídán růst o 15 % ročně.“

Výsledkem je tak design, který by v sobě měl kombinovat siluetu crossoveru, robustnost SUV a sportovní eleganci kupé. Nejvýraznějším prvkem vozu je však příď, jejíž nízko umístěné a osvětlené logo Cupra působí jako magnet pro oči. Automobilka se navíc chlubí, že všechny otvory pro přívod vzduchu a aerodynamické prvky jsou plně funkční.

To platí i pro 22palcová kola z lehkých slitin v podbězích, jejichž design ve tvaru turbíny by měl sloužit k optimalizování proudění vzduchu a snižování celkových odporů. V zadní části pak stojí za pozornost například difuzor, který není jen designovým doplňkem k vyvolání emocí, ale i plně funkčním aerodynamickým komponentem. Zajímavým detailem jsou ale i zadní svítilny, které se táhnou přes celou záď a spojují se v logu značky.

Tvary exteriéru se zrcadlí i v designu interiéru, který působí moderně, dynamicky a přesto vzdušně. Cupra vsadila na kombinaci kontrastních barev, moderních technologií a prémiových materiálů, jako jsou kůže, Alcantara nebo uhlíkové kompozity. Pro posádku jsou tak připravena čtyři anatomicky tvarovaná kožená sedadla, která by měla kombinovat funkčnost, estetický dojem i bezpečnost. Přístrojová deska ve tvaru křídla se pak vznáší nad přední částí interiéru, čímž by měla řidiči usnadnit soustředění se na řízení.

Řidič se přitom může těšit na sportovně tvarovaný volant, za kterým je vidět plně digitální přístrojový štít o úhlopříčce 12,3 palce. Uprostřed palubní desky je umístěn dokonce 13palcový displej infotainment systému, který je možné během jízdy natočit ke spolujezdci vpředu. Interiér se navíc pyšní důmyslným rozmístěním reproduktorů a konektivitou pro chytré telefony.

Cupra Tavascan Concept však měl být především vizí vysokých sportovních výkonů, které v tomto případě zaručuje vyspělý elektrický pohon. Dva elektromotory, jeden na přední nápravě a druhý na zadní, zajišťují celkový výkon 225 kW (306 k), což stačí k akceleraci z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy.

To už v dnešní době není nikterak oslnivý údaj, Tavascan Concept by však neměl být jen o rychlé jízdě v přímém směru. Konstrukce vozu totiž vychází z koncernové platformy MEB, která díky uložení baterií v podlaze slibuje nízké těžiště a díky tomu možnost dynamické jízdy i na zakroucenějších silnicích. Sada lithium-iontových baterií o kapacitě 77 kWh by pak podle zkušební metodiky WLTP měla vystačit k dojezdu 450 km na jedno nabití.

Kromě modelu Cupra Formentor, který bude uveden na trh v roce 2020 společně s dvěma dalšími vysokovýkonnými externě nabíjitelnými hybridními modely, jsme již prokázali naše technické know-how vývojem prvního 100% elektricky poháněného závodního cestovního vozu na světě, jímž je Cupra e-Racer. Představením koncepčního elektromobilu Cupra Tavascan přenášíme tuto vizi na silnice a dokazujeme, že sportovní výkony mohou být elektrifikovány,“ uvedl předseda představenstva značky Cupra Wayne Griffiths.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - CountachSV
3. 9. 2019 22:29
Blonďák
ten introš se trochu topí v hlubinách jacksonova elfího dyzajnu, pokud mohu mluvit řečí pána prstenů

z venku nic nového, hlavně hustokruto přísný logo ála Diablo, abychom zůstali ve fantasy šuplíku. Prostě ideální povoz pro Boromira na nezpevěný cesty okolo Gondoru :-[]
Avatar - Emel
2. 9. 2019 15:48
Zvenku dobrý
Zvenku dobrý - namachrovaný SUVko, relativně designově čistý, velký kola... takovej Urus od SEATu, to dělaj asi v podstatě dobře.
Zevnitř strašný... já vím že Tesla a minimalismus a tak... ale vážně takhle?
https://img2.auto.cz/…ull/5899256_.jpg
Avatar - KANKUNEN
2. 9. 2019 15:29
Re: Vypadá to jako samohyb na baterky
Spíše fekál.
Avatar - Ada je zase tady
2. 9. 2019 15:12
Vypadá to jako samohyb na baterky
ne jako auto. :no:

A dojezd? 150km? :D