Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster nastupuje do nové služby. Je papamobilem s neprůstřelnou nadstavbou

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Duster zdaleka nemusí být jen cenově dostupným pracantem, naskočit může třeba i do služeb duchovních.

Pokud byte čekali, že papež František se bude vozit pouze v nejluxusnějších a nejbezpečnějších autech, pletli byste se. Nejnovějším přírůstkem do vatikánské garáže duchovních je totiž auto, které dobře známe i z českých cest – cenově dostupné SUV Dacia Duster.

Samozřejmě nejde o úplně obyčejné auto. Duster byl upraven oddělením věnujícímu se prototypům, pomohl také tým Dacia Special Needs a v neposlední řadě rumunská karosárna Romturingia. Ta má s Dusterem ostatně bohaté zkušenosti, vždyť právě ona jako první přestavěla populární SUV na pick-up, o kterém se tak dlouho hovoří.

Duster-papamobil zůstává pětimístným vozem, jedno sedadlo vzadu je však „zvláštně pohodlné“. Nechybí samozřejmě specifické prvky, které papež František ocení. Řeč je samozřejmě o střešním okně a neprůstřelné odnímatelné skleněné nadstavbě, ze které na návštěvách může zdravit své příznivce. Kvůli lepšímu nastupování a vystupování byla snížena světlá výška o 30 milimetrů. To je trochu paradox, vezmeme-li v potaz, že u kategorie SUV se celkově vyšší stavba bere jako plus pro komfortnější přístup.

Bílý vůz s béžovým interiérem už si papež František převzal, slavnostní události se zúčastnil šéf rumunského zastoupení skupiny Renault a značky Dacia Christophe Dridi, stejně jako italský zástupce Xavier Martinet.

Dacia Duster je v Evropě druhým nejprodávanějším modelem po Volkswagenu Golf. Úspěšný je rovněž u nás. Za prvních deset měsíců letošního roku se jej prodalo 310 kusů, což z něj dělá desáté nejprodávanější auto. V předchozích letech to bylo ještě o něco lepší. Za rok 2018 se prodalo 405 kusů, rok předtím, v době příchodu nové generace, 780 ks. Tehdy byl Duster čtvrtým nejžádanějším vozem.

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Doporučujeme

29. 11. 2019 20:53
Re: Vidíme, to křesťanství má uroveň...
"Hloupost nemá omluvy."
-Cicero
28. 11. 2019 16:14
Duster
Osobně mě Dacia jako značka nijak naláká, ale co mohu ve svém okolí (malé vesničky kousek od hranic s Rakouskem) vidět je, že Duster je velmi oblíbeným autem na důchod a to kupodivu většinou v nejdražších verzích ...