Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia má nového šéfdesignéra. Věří, že levná auta mohou být krásná

David Bureš
Diskuze (0)

Pod novým šéfem skupiny Renault probíhají uvnitř automobilky velké změny, které se týkají i dalších značek. Došlo také na Dacii.

Vedení skupiny Renault se loni v létě ujal Luca de Meo, který se rychle zhostil práce. Letos odhalil novou strategii pro značky skupiny, přičemž už loni provedl zajímavé změny na manažerských postech. Angažoval třeba dvě designérská esa, z Peugeotu přišel jeho šéfdesignér Gilles Vidal, ze Seatu zase šéfdesignér Alejandro Mesonero-Romanos. Nyní už se ví, na jaké pozice zamířili.

Gilles Vidal se stává viceprezidentem designu v Renaultu, přichází tak na tuto pozici vlastně od přímého konkurenta, do loňského roku byl deset let ředitelem designu u značky Peugeot. To Alejandro Mesonero-Romanos je titulován jako viceprezident designu Dacia, nově se tak stará o návrh vozů rumunské značky dostupných automobilů.

Za sebou už mají přitom svoji první prezentaci. Právě Gilles Vidal nedávno odhaloval koncept Renault 5, zatímco Alejandro Mesonero-Romanos koncept Dacia Bigster, což je vize připravovaného SUV větší než Duster. „V Dacii věříme v inteligentní krásu. Myslíme si, že základní a dostupné může být také atraktivní pro naše zákazníky,“ prohlásil během představení vozu.

Video se připravuje ...

Slova španělského designéra pak naznačují, jakým směrem se design Dacií bude v následujících letech ubíhat. Upozorňuje na charakteristický motiv písmena ypsilon ve světlometech, který už používá dnešní Sandero. A zdůrazňuje, že navzdory obecným stylistickým trendům koncept nevyužívá zvenku ani uvnitř žádný hliník nebo chrom. „Nahradili jsme je recyklovanými a nelakovanými materiály,“ říká Mesonero-Romanos s tím, že i tak automobil nabízí osobitý a atraktivní vzhled.

Alejandro Mesonero-Romanos na pozici šéfdesignéra Dacie nahrazuje Jeana-Philippa Salarda, který v rámci skupiny Renault přechází k ruské značce Lada. Tam totiž z osobních důvodů skončil dlouholetý ředitel designu Steve Mattin, který Ladě navrhnul aktuální designérský styl definovaný motivem písmena X. Salard v této pozici bude mít za úkol třeba novou generaci ikonické Lady Niva, chystané pro rok 2024.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme