Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF CF Hybrid zamířil do běžného provozu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Společnost DAF Trucks zahájila testování tahačů CF Hybrid v běžném provozu, aby získala zkušenosti s jejich každodenním používáním.

DAF CF Hybrid umožňuje při provozu ve městech využití čistě elektrického pohonu a mimo ně pak vznětového motoru. Toto řešení nabízí spojení nulových emisí škodlivých výfukových plynu při jízdě v městských ulicích a zároveň poskytuje flexibilitu a velkou dojezdovou vzdálenost mimo osídlené oblasti.

Hybridní pohonných systém vozidel CF Hybrid kombinuje vznětový motor PACCAR MX-11 o objemu 10,8 litru a výkonu 330 kW (450 k) s elektrickým motorem ZF o stálém výkonu 75 kW (100 k) a špičkovém výkonnu 130 kW (175 k). Součastí pohonné soustavy je pak ještě speciální převodovka ZF TraXon.

Elektrický motor je napájen akumulátorem o kapacitě 85 kWh. Tento akumulátor se dobíjí při používání vznětového motoru. Během jízdy se vznětovým motorem funguje elektrický motor jako generátor dodávající akumulátoru energii. V blízké budoucnosti má být k dispozici i možnost využití nabíjecích stanic.

Při plné kapacitě akumulátoru se dojezd vozidla DAF CF Hybrid v čistě elektrickém režimu pohybuje kolem 30 až 50 kilometrů v závislosti na profilu trasy a celkové hmotnosti soupravy tahače s návěsem. Podle materiálů společnosti DAF Trucks je to více než dostačující k tomu, aby bylo možné se dostat do městských oblastí a poté z nich i vyjet, aniž by došlo k produkci emisí z výfuku.

Mimo město je tahač CF Hybrid poháněn již zmiňovaným vznětovým motorem, umožňujícím dlouhou dojezdovou vzdálenost. Do toho hybridní technologie poskytuje možnost ušetřit za palivo díky inteligentnímu řízení energie. Vznětový motor je podporován elektromotorem prostřednictvím energie, kterou vytváří výfuková brzda a také ovládání rychlosti jízdy z kopce.

Dvojice tahačů DAF CF Hybrid zamířila v rámci testování v reálném provozu do služeb nizozemské společnosti Peter Appel Transport. Tato firma je ve spolupráci se společností Albert Heijn, provozující více než 1000 supermarketů v Nizozemsku, Belgii a Německu, využívá právě pro zásobování supermarketů.

Zdroj: DAF Trucks N.V.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Zetti
4. 3. 2020 08:06
PHEV !!!!! Zadny hybrid
Tak Ondrasku, jeste doplnit ze to je PHEV a hned bude kazdy vedet o cem je rec. https://insideevs.com/…d-test-cf-hybrid
Chtelo by se tak nejak vymanit z bezbreheho amaterismu, uz to tu pise kdekdo a kde nic tu nic