Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Buses za severním polárním kruhem (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Divize Daimler Buses testuje již téměř čtyřicet let své autobusy značek Mercedes-Benz a Setra testují autobusy za severním polárním kruhem.

Autobusy Mercedes-Benz a Setra se mohou pochlubit skutečně dlouhou tradicí testování za extrémním podmínek panujících za severním polárním kruhem. V letošním roce vyrazil tým Daimler Buses prověřit vlastnosti autobusů při provozu na sněhu a ledu na umrzlé pláně a zamrzlá jezera v okolí švédského Arvidsjaur a Arjeplog a také do finského Rovaniemi.

Tyto lokality nebyly zvoleny náhodně, ale s ohledem na skutečnost, že pouze zde je možné nasimulovat městský, meziměstský i dálkový provoz v topograficky pestrém prostředí. To vše za velice nízkých teplot pod minus 25 stupňů Celsia na ledu i sněhu. Je zde tedy možné testovat celé spektrum produkovaných vozidel v podmínkách, které lze jinak jen těžko nasimulovat.

Premiéru si při letošním testování v daných podmínkách odbyly asistenty Active Brake Assist 3 a AEBS (asistent nouzového brzdění) a to s velmi dobrými výsledky. Testování probíhalo v délce šesti týdnů s tím, že vozidla absolvovala cestu z Neu Ulmu po vlastní ose, coby součást testu.

Cílem zkušebních jízd byla analýza funkcí, které jsou přímo ovlivňovány klimatickými vlivy. Šlo především o vyhřívání skel, ventilaci a vytápění, funkčnost stěračů, funkčnost tlakovzdušného systému, systém dodatečné úpravy výfukových plynů, předehřev AdBlue, funkci čerpadla posilovače řízení, funkčnost kloubového mechanismu článkových autobusů, vliv rozdílných teplot na plastové i kovové součásti, schopnost spouštění motoru za nízkých teplot a další.

Mezi testovanými vozidly byli zástupci modelů Mercedes-Benz Citaro, Citaro G, CapaCity L, Tourismo K, Travego „Safety Coach“, Sprinter City 65, Setra TopClass S 516 HDH a další.

Divize Daimler Buses zmiňuje nad očekávání dobrou funkci inteligentního dynamického řízení kloubového mechanismu ATC u vozidel Citaro G a CapaCity L, vybavených zátěží pro simulaci obsazenosti. To se projevovalo předvídatelným a zcela čitelným chováním zadního článku i v extrémních situacích, zahrnujících velký úhel natočení při stoupání či prudkou změnu směru jízdy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - wakantanka
7. 4. 2015 12:46
Re: ok
a to si na ten údaj prišiel ako? Vzduchotechnika zvlášť v nákladiakoch a autobusoch je náchylná pri mrazoch na vlhkosť vzduchu a nedostatočné jeho vysúšanie. Pri mori bude iná vlhkosť ako trebárs v českej či slovenskej kotline. Ak sa potom niekde v brzdovej sústave tvorí vlhkosť, bude ti to mrznúť tak či tak. Preto sa v extrémnych klimatických pomeroch pridáva do brzdovej sústavy trebárs lieh.
Avatar - Kolouš
5. 4. 2015 10:57
Re: ok
Promiň, moje nedostatečné znalosti ani dar slova mi nedovolují s tebou diskutovat na úrovni. Proste nedosahují Tvých kvalit. Proto se raději diskuze s tebou vzdam.
Avatar - Kolouš
5. 4. 2015 09:50
Re: ok
Ještě něco k tematu?