Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar Classic 2022 pojede na 150 vozidel. Chybět nebude Lopraisova Tatra, Lada Niva nebo unikátní DAF

David Bureš
Diskuze (3)

Kategorie vypsaná historickým účastníkům Rallye Dakar nadchla, a tak se chystá druhý ročník této soutěže. Přiláká ještě více zajímavějších aut než letos.

Rallye Dakar se aktuálně koná už v třetí destinaci, po Africe a Jižní Americe se loni poprvé přesunul do Saúdské Arábie, kde se jelo i letos a pojede i v dalších letech. Letošní ročník pak přinesl další novinku, kategorii Dakar Classic otevřenou pro historická vozidla. I v roce 2022 se tato kategorie vypsaná pro vozidla z osmdesátých a devadesátých let vrátí.

Celkem se na Rallye Dakar 2022 můžeme těšit na 150 posádek kategorie Dakar Classic, konkrétně půjde o 135 automobilů a 19 kamionů. Bojovat proti sobě budou v jízdě pravidelnosti, a to v 12 etapách, které se budou konat po boku „opravdového“ Dakaru.

Právě kamiony přitom v nadcházejícím ročníku nadchnou nejen české milovníky slavné dálkové soutěže. Na Dakar se totiž vrátí legendární DAF Turbo Twin s dvěma kabinami, který řídil v roce 1984 slavný Jan de Rooy.

Na své si přijdou právě ale i čeští fanoušci. Dakar Classic 2022 se totiž zúčastní také slavná Tatra 815, s níž závodil legendární Monsieur Dakar, Karel Loprais. Do soutěže ji nasadí Rado Kazarka, kterému nebude dělat navigátora nikdo jiný než Josef Kalina, který býval členem právě Lopraisovy posádky.

Také mezi tradičními automobily to ale bude nabité legendami. Na start se postaví hned několik kusů Lady Niva, která nadchla už v počátcích Rallye Dakar. Chybět nebudou ani úspěšná Mitsubishi Pajero, Toyoty Land Crusier nebo Range Rover z různých období.

V centru pozornosti bude i Peugeot 205 T16, vítězné vozidlo Ariho Vatanena, které bude pilotovat  Philippe Jacquot, jediný francouzský vítěz Dakar v kategorii kamionů. Letošní vítěz kategorie Marc Douton pak z buginy Sunhill tentokrát přesedne do Porsche 911 „Safari.“

Právě mezi automobily ale bude i množství českých posádek. Opět se vrátí Ondřej Klymčiw, který nejen škodovácké fandy letos nadchnul účastí se Škodou 130 LR, s níž se hodlá vrátit. Soutěžit s ním bude také Olga Roučková, která vsadí na Suzuki Samurai, v rámci projektu z kopřiv na Dakar. Martin Čábela zase pojede s krásnou Matrou Murena 4S, navigovat ho přitom bude zpěvačka a závodnice Olga Lounová. Těšit se můžeme i na čtyři Land Rovery, první, druhé i třetí série, Dušana Randýska, Zdeňka Ondráčka, Alberta Panceho a Petra Fialy.

I přesto česká účast nebude ta nejširší. Nejvíce zastoupeni budou Francouzi (47 registrovaných účastníků), Španělé (40) a Italové (17).

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

Dakar 2022

Dakar Classic  Trasa  Češi  Historie rallye  Průběžné výsledky  Macík  Martin Prokop 

44. ročník Rallye Dakar se koná od 2. ledna do 14. ledna 2022. Závod se potřetí za sebou pojede výhradně v Saúdské Arábii, opět se na něj chystají i české posádky.

Avatar - wakantanka
2. 11. 2021 17:54
Milá redakcia
dajte sa vypchať aj s takou galériou, kde sa tri krát opakujú rovnaké fotky!
2. 11. 2021 13:22
Zajímavé...
Jen je otázkou, s jakou Tatrou posádka Kazarka/Csekey/Kalina bude startovat. Nevěřím, že to bude některá z historických Tater s kterou Loprais startoval. Zřejmě půjde jen o nějakou přestavbu do přibližné podoby....

Doplnění: Tak skutečně jde pouze o vzdálenou repliku. Podvozek je jiný, umístění kabiny jiné, motor jiný (originál Deutz 600 koní, nyní Tatra 450 koní). Tak ať to alespoň pěkně jede :yes:
2. 11. 2021 12:14
Dakar má problém
Myslím, že sledovanost Dakaru se krom kamionů hodně přesune jen na kategorii classic. Protože ty auta mají koule 👍😁