Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další záchranářská Škoda Kodiaq? Britové změnili interiér k nepoznání

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Mladoboleslavské SUV Škoda Kodiaq je skutečně praktický automobil, které nalezne využití v celé řadě rolí. Včetně záchranářského speciálu.

O Škodě Kodiaq v záchranářských barvách jsme psali již před pár lety, kdy jsme se zúčastnili prezentace českého speciálu v Bělé pod Bezdězem. Do přestavby na záchranářský speciál se však nedávno vrhli i britští specialisté ze společnosti Halls Electrical Ltd., kteří provedli řadu rozsáhlých změn exteriéru a především interiéru.

Na první pohled si můžeme všimnout klasických záchranářských barev, rudého nápisu „Ambulance“ a modrých majáků na střeše. Další majáky však bývají ukryty v náraznících či za sklem a na levém boku jsou nově umístěny zásuvky pro dobíjení baterií, které se starají o bohatou výbavu elektrického příslušenství.

Při pohledu do interiéru snad každého zarazí přestavěná palubní deska, která má standardní 9.2 palcovou obrazovku infotainmentu zabudovanou před spolujezdcem. Její místo ve středovém tunelu totiž zakrývá obrazovka informačního systému 999 (obdoba kontinentální linky 112), prostřednictvím které může řidič přijímat informace z centrály.

Kromě tradičního panelu ovládání ventilace je pak ve středovém panelu umístěno i ovládání majáků/ sirény a nechybí ani vysílačka. U spolujezdcových nohou pak můžeme vidět kromě držáku na telefon i držák na svítilnu.

Namísto třímístné lavice zůstala v druhé řadě sedadel pouze jedna sedačka za řidičem. V prostoru za spolujezdcem je umístěn hasicí přístroj a speciální trezor pro uchovávání omamných látek, které by mohly lákat zloděje. Zbytek prostoru pak zabírá ložná plocha, která je připravená pobrat maximum záchranářského vybavení.

A právě prostor, schopnosti pohonu 4x4 mimo silnice a příznivé ceny se staly důvodem, proč si společnost South Western Ambulance Service NHS Foundation Trust (SWASFT) nechala přestavět 18 Kodiaqů na záchranářské speciály.

Škodu Kodiaq jsme si vybrali jako vůz pro vedoucí operační důstojníky z důvodu prostoru, který je k dispozici pro odborné a technické vybavení této skupiny zaměstnanců,“ uvedl Robin Gwinnett z SWASFT. „Vůz nabízí úroveň bezpečí a komfortu, jakou naše posádky vyžadují od zásahových vozidel. Kombinuje skvělé jízdní vlastnosti na silnici s dostatečným off-road výkonem pro většinu situací, kterým musí naši důstojníci každý den čelit,“ dodal Gwinnett.

Rob Hughes, technický ředitel Halls Electrical, pak dodal, že jeho společnost přeměnila Kodiaq na „cenově-úsporný“ vůz pro potřeby zdravotnické služby. „V úzké spolupráci s flotilovým oddělením a operačním velitelem SWASFT jsme vyrobili kompatibilní a nákladově efektivní řešení, které plně splní požadavky této široké a komplexní úlohy.

Nejedná se přitom o první britskou přestavbu Škody Kodiaq pro službu v  integrovaném záchranném systému. Například britská policie se před pár měsíci pochlubila upravenou Škodou Kodiaq vRS. Kromě SUV Kodiaq však v barvách britských policistů a záchranářů slouží i řada dalších modelů z nabídky mladoboleslavské automobilky.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme