Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dánsko volá po zákazu spalovacích motorů. V celé Evropské unii!

David Bureš
Diskuze (205)

Konec spalovacích motorů je hrozba, o které se dnes mluví stále častěji. Aktuálně po něm volá Dánsko.

Stále přísnější emisní normy znamenají, že nabídka hybridních a čistě elektrických aut v Evropě neustále roste, byť je zákazníci ve výsledku ani tolik nechtějí – bez takových aut výrobci zkrátka novými pravidly neprojdou, respektive museli by platit vysoké pokuty. Klasické vozy se spalovacími motory ale možná na starém kontinentu skončí úplně, ne kvůli emisním normám, ale kvůli zamýšlenému zákazu takových aut.

V minulosti o takovém zákazu volala Velká Británie nebo Francie, přičemž obě země navrhovaly konec aut se spalovacím motorem v roce 2040. Země galského kohouta letos dokonce začala připravovat zákony, které by takový zákaz skutečně umožnily.

Minulý týden se k nim přidalo Dánsko, které se rozhodlo být ještě přísnější. Zakázat vznětové a zážehové agregáty v automobilech chce už v roce 2030, a to v celé Evropské unii. Dánskou strategii navrženou na setkání ministrů životního prostředí EU přitom podporuje dalších 10 států. Mezi nimi jsou třeba Litva, Lotyšsko, Slovinsko a Bulharsko.

Dánové argumentují tím, že pokud předsedkyně Evropské komise Ursula van der Leyenová chce udělat Evropu do roku 2050 klimaticky neutrálním kontinentem, je potřeba se zaměřit na segment dopravy, jehož emise v posledních letech rostou.

V Dánsku to přitom není poprvé, kdy se o takovém plánu hovoří. Země chtěla prodej aut na fosilní paliva zakázat už loni na podzim, myšlenku ale musela tamější vláda rychle opustit, protože by nesplňovala pravidla EU. Proto komisi nyní navrhuje, aby takový zákaz platil na úrovni celé unie. A pokud by se na tom státy neshodly, volá alespoň po tom, aby jednotlivé země unie mohly na svém území zakázat automobily se spalovacím motorem. Postupně rozšíření takových zákazů se pak mohlo postupně rozšířit po celé EU.

David Bureš
Diskuze (205)

Doporučujeme

12. 10. 2019 07:39
Re: "Diktatura ze zapadu" je v nasem kontextu vysmech
Myslíš ta Libye kam ČSSR úspěšně vyvážela hromady zbraní?
Cítíš se nadřazeně oproti nim?
12. 10. 2019 07:37
Re: Dle znalce - V baterkách bude značný pokrok
Tak k nahrazení spalováků ještě nějaký rok je. Jako náhrada te´d bude zřejmě elektro.

Zbytek jen krátce, na kolik let máme ropu? To pojedeme na rope do poslední kapky bez toho aby jme měli řešení co bude až dojde? Jde ropa recyklovat jako baterie?
12. 10. 2019 07:34
Re: "Diktatura ze zapadu" je v nasem kontextu vysmech
Co tě vede k tomu že by měla krachnout? Píšou to na sputniku?
EU má jeden velký problém a to je, že nemá ropu... necítíš tu nějakou posjitost s článkem?
12. 10. 2019 07:31
Re: Dle znalce - V baterkách bude značný pokrok
Zvláštní, ptal jsi se "Jaký spousty jedovatých a rakovinotvorných látek máš na mysli? " a já ti odpověděl. Ono to prostě není tak jak se to tváří v médiích, že auta jsou najednou čistý, Stále je to stejný princip a ten sebou nese stejný problém.
Prostě za každým spalovacím autem je stopa v podobě jedů a rakoviny. A to zlepšení v tomhle fakt od Euro 3 není velké. To lze jednoduše dohledat.
PS: Nenadávám, jen píšu a o tom co se, jak je třeba u tebe vidět, zapomnělo.
Avatar - Barrichello
11. 10. 2019 14:49
Re: "Diktatura ze zapadu" je v nasem kontextu vysmech
A fraice a Arábbi nie lepšího než diktátorské režimy NEFUNGUJE a NIKDY fungovat nebude. Ukázal to Jasně Irák a Libye. Kolik lidí tam zařvalo po svržemí Saddáma a kaddafího, tak tolik jich ti dva nezabili dohromady za 30 let :-)