Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický pick-up jako taxi? Toyota chce své vozy testovat netradičně

Marek Bednář
Diskuze (0)

Toyota plánuje testovat prototypy elektrické verze pick-upu Hilux v thajské Pattayi, a to jako tzv. songthaewy, místní verze sdílených taxíků.

Na trhu elektrických aut v Thajsku rapidně roste podíl čínských značek, které chtějí i investovat do výrobních závodů v této jihoasijské zemi. Jiným velkým hráčem na tomto trhu je však Toyota, která zde také staví závod na výzkum a vývoj elektromobilů. A plánuje je tu i testovat.

Nikoliv však ledajaké – budou to elektrické verze terénního pick-upu Hilux. Ten se jako elektromobil představil bez velké pompy koncem loňského roku právě v Thajsku. Dodnes není v prodeji nikde na světě. Zrovna Thajsko je dobrým kandidátem na první trh, kde bude dostupný – pick-upy tam tvoří téměř polovinu celého automobilového trhu a největší, zhruba třetinový podíl celého trhu, nejen pick-upů, mezi značkami drží právě Toyota.

Video se připravuje ...

Firma si tedy vybrala Thajsko, konkrétně město Pattaya, k testování elektrických hiluxů. Od začátku příštího roku tam budou jezdit jako tzv. songthaewy – něco na pomezí sdíleného taxíku a mikrobusu, vzniklé často namontováním sedaček a stříšky na korbu pick-upu.

Podíl elektromobilů na celkových prodejích aut v Thajsku není kdovíjak obří, ale ani zanedbatelný. Očekává se, že za letošní rok budou tvořit necelých 9 % všech v Thajsku nově prodaných aut.

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme