Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Rolls-Royce ujel téměř 2 miliony km. Teď prototyp dovádí v Africe

Filip Melich
Diskuze (49)

Doba elektrická se nevyhýbá ani luxusní značce Rolls-Royce. Britský výrobce připravil elektrické kupé Spectre, jehož prototyp už najezdil téměř 2 miliony kilometrů. Další testy probíhají v Africe.

Britský Rolls-Royce svůj první elektromobil představil zhruba v polovině října loňského roku. Téměř 5,5 metru dlouhé a 3 tuny těžké luxusní kupé Spectre má k zákazníkům zamířit v poslední čtvrtině letošního roku. Výrobce nyní vůz podrobuje jízdním zkouškám, během nichž má Spectre ujet více než 2,5 milionu kilometrů, z nichž má za sebou téměř 2 miliony.

Testy pro nový elektromobil byly podle Rolls-Royce navrženy tak, aby simulovaly téměř 400 let běžného provozu. Značka nerozvádí, jak k takovému počtu let došla, ale pokud bere v potaz pouze roční nájezd, tak za „běžný provoz“ u svých aut považuje průměrný roční nájezd kolem šesti tisíc kilometrů.

Video se připravuje ...

Zkoušky modelu Spectre odstartovaly v zimě roku 2021, a to 55 kilometrů od polárního kruhu ve švédském městě Arjeplog. V teplotách okolo -40°C tam konstruktéři ladili chování auta na sněhu a ledu, přičemž zároveň zkoumali dlouhodobý vliv extrémního chladu na akumulátor a ostatní elektrické systémy.

Následně Spectre strávil část roku 2022 v teplejším podnebí Francie, kde se pohyboval nejen v běžném provozu, ale také podstoupil zkoušky v historickém testovacím areálu Autodrome de Miramas. Tím ale testovací provoz, který je podle značky tím nejpřísnějším v její historii, neskončil.

Video se připravuje ...

Ke dvěma milionům ujetých kilometrů se nyní prototyp přibližuje v rámci jízdních zkoušek v extrémně vysokých teplotách, které probíhají v Jižní Africe. Nejvyšší teploty dosahují až 50°C, přičemž testovací jezdci využívají různorodé povrchy a prostředí, takže se Spectre nevyhne ani prachu, špíně a štěrku.

Rolls-Royce říká, že rozsáhlé a přísné testování je nezbytné, aby i u vozu s novým typem pohonu dokázal zákazníkům zajistit stejné zážitky a kvalitu bez kompromisu, na které jsou zvyklí. Značka si dává záležet i na nejmenších detailech a mezi příklady uvádí třeba více 1.500 hodin věnovaných ladění regenerativního brzdění. Zkoumá se například také to, jak se v extrémních teplotách a různých slunečních intenzitách mění odhlučnění interiéru a dojem z jeho osvětlení.

Video se připravuje ...

Jakmile bude testování v Africe dokončeno, všechna získaná data analyzována a drobná vylepšení aplikována, vstoupí Spectre do finální fáze zkoušek. Tím bude intenzivní otestování ve všech teplotních podmínkách, takže si ještě jednou dá zrychlené spektrum od extrémních mrazů po extrémní vedra.

Závěrečných 500.000 kilometrů bude věnováno testování, pro něž Rolls-Royce používá označení Lifestyle Analysis. Vysvětluje to jako vyzkoušení modelu Spectre ve všech „super-luxusních situacích“, jaké mohou typičtí majitelé vozů značky Rolls-Royce zažít.

Jsme zvědaví, s jakým úspěchem se nakonec Rolls-Royce Spectre u zákazníků a odborné veřejnosti setká. Zatím se alespoň můžete pokochat fotografiemi v galerii, které Rolls-Royce pořídil v rámci právě probíhajících jízdních zkoušek v Africe.

Filip Melich
Diskuze (49)

Doporučujeme

13. 2. 2023 13:51
Re: Jednoznacne
Svého času byl. Nadále se prodává líp, než Panamera. Co se asi stane, až bude v prodeji elektrické SUV, které se prodávají daleko líp, než kupé a limuzíny?
13. 2. 2023 13:50
Re: Jednoznacne
Tiramisu se dá udělat i z lučiny.
Avatar - Barrichello
13. 2. 2023 10:28
Re: Re: Jednoznacne
druhý nejhorší, krom Panamery má všechno lepší prodeje :-) :-)
Avatar - Barrichello
13. 2. 2023 10:27
Re: Jednoznacne
Takže Taycan je krom Panamery druhý nejhůř prodávaný Porsche, lepší čísla má i 911 :-)
A ty tady perlíš o tom, jak je to nejúspěšnější model :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
13. 2. 2023 10:24
Re: Jednoznacne
Ticho se dá udělat i se spalovákem, jde dokonale odhlučnit.