Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2017: Kia Stonic – Tři nebo pět hvězd? Záleží na výbavě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Kia Stonic získala od organizace Euro NCAP prakticky identické hodnocení jako model Rio, což znamená, že jsou v závislosti na výbavě uváděny tři nebo pět hvězd.

Kia Stonic je podle prohlášení organizace Euro NCAP po technické stránce i v oblasti bezpečnostní výbavy a provedení interiéru téměř identická s modelovou řadou Rio, testovanou v září roku 2017. S ohledem na tuto skutečnost byly pro Stonic využity výsledky modelu Rio, které organizace Euro NCAP doplnila o nové poznatky.

Euro NCAP od loňského roku u vybraných modelů zveřejňuje dvoje hvězdičkové hodnocení podle výbavy vozu, přičemž Kia Stonic je stejně jako model Rio jedním z nich. Euro NCAP chce dvojím hvězdičkovým hodnocením názorněji ukázat výhody bezpečnostních asistentů. Jedno hodnocení je tak výsledek auta bez sledovaných pomocníků a druhé při jejich zahrnutí.

Předmětem testů, jehož výsledky se podle rozhodnutí organizace Euro NCAP vztahují i na modelovou řadu Stonic, byla Kia Rio 1.2 GLS s karoserií pětidvéřový hatchback a pohotovostní hmotností 1040 kg.

crashtest kia euroncap novemodely video malevozy crashtest kia euroncap novemodely video malevozy

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na předních i zadních sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy a připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro první i druhou řadu sedadel.

Volitelnou výbavou jsou pak systémy automatického nouzového brzdění a sledování jízdního pruhu, které byly ve výbavě vozu oceněného pěti hvězdami.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní, ale airbag řidiče nebyl zcela nafouknut a podle toho bylo upraveno hodnocení ochrany hlavy, které je ale i přesto dostačující. Při testu čelního nárazu celou šíří vozu byla ochrana řidiče i cestujícího na zadním sedadle vyhodnocena jako dobrá, resp. v případě hrudníku dostatečná.

V bočních nárazových testech získal zástupce značky Kia maximální bodové hodnocení a poskytoval při nich dobrou ochranu cestujícím.

Euro NCAP 2017: Kategorie 1 - Ochrana dospělých
TestČelní - deformaceČelní - celá šířeBočníWhiplashAEB cityCelkem
Jednotkybodybodybodybodybodybody%
Ochrana dospělých6,87,61620/332,4/35,485/93

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě byla ochrana figuríny šestiletého dítěte vyhodnocena v oblasti hrudníku jako mezní a krku figuríny desetiletého dítěte dostatečná ale jinak byla ochrana obou figurín dobrá.

Při testu bočního nárazu byla ochrana obou figuríny dětských cestujících dobrá.

Euro NCAP 2017: Kategorie 2 - Ochrana dětí
TestČelní nárazBoční nárazBezpečnostní výbavaUpevněníCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%
Ochrana dětí14,48711,841,284%

Ochrana chodců

Kapota motoru poskytuje v případě srážky s chodcem převážně dobrou nebo dostačující ochranu, zatímco její kraje mezní a slabou ochranu jeho hlavě. V oblasti v okolí A sloupků je pak ochrana nedostačující. Nárazník poskytuje nohám chodců dobrou ochranu, což platí i pro oblast pánve.

Euro NCAP 2017: Kategorie 3 - Ochrana chodců
TestHlavaPánevNohyAEBCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%
Ochrana chodců14660/3,826/29,862/71

Asistenční systémy

Systém automatického nouzového brzdění je k dispozici pouze v rámci příplatkového paketu a jeho výsledky v testech provedených v rychlostech typických pro městský provoz i při dálničních rychlostech označuje Euro NCAP jako dobré.

Euro NCAP 2017: Kategorie 4 - Asistenční systémy
-Omezovač rychl.Připomínač pásůJízdní pruhyAEB InterurbanCelkem
-bodybodybodybodybody%
Asistenční systémy030/1,50/2,63/7,125/59

Celkový výsledek: Tři a pět hvězd

Kia Stonic poskytuje podle organizace Euro NCAP stejnou míru pasivní i aktivní ochrany jako model Rio, což znamená, že ochrana dospělých i dětských cestujících a chodců je na slušné úrovni. Plného počtu pěti hvězd ovšem dosahuje pouze s příplatkovými asistenčními systémy.

Euro NCAP 2017 - Rekapitulace výsledků
Kategorie1234Celkem
NázevOchrana dospělýchOchrana dětíOchrana chodcůAsist. syst.Vážený průměr
Jednotkybody%body%body%body%%
Výsledky32,4/35,485/9341,284%26/29,862/713/7,125/5968/80
Počet hvězd***/*****

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Sumi2000
16. 12. 2017 23:29
Žádný TEST Stonicu ??
To je fakt už na palici..
Stonic je větší vyšší auto na platformě Ria..
Crash test by měl prodělat snad samostatně!! :no:

Jinak ochrana řidiče..žlutá , dostačující? Nic moc pro Rio.
To STARÉ Punto na tom bylo snad i lépe! Bez údajných nynějších paskvíl hvězd.
16. 12. 2017 14:36
Stonic nebo Rio?
Nebo je to v postfaktické době už úplně jedno? Stonic má možná stejnou strukturu, ale je vyšší...