Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari Portofino M je modernizované baby ferrari. Má silnější motor a novou převodovku

David Bureš
Diskuze (6)

Modernizované Portofino se dočkalo techniky z nového bratra, uzavřeného modelu Roma. Design technicky spřízněné dvojice ale zůstává svébytný.

Ferrari Portofino je kupé-kabriolet maranellské automobilky, který léta slouží jako základní model značky. Loni ho však doplnilo kupé Ferrari Roma, které využilo shodný základ, avšak s několika novinkami. V rámci modernizace je nyní přebírá také Portofino, které si nově na zdůraznění inovací říká Ferrari Portofino M.

Auto už na první pohled poznáte podle přepracovaného vzhledu. Změny jsou sice na první pohled decentní, primárně se změnil přední nárazník s jinak tvarovanými chladicími otvory a odlišnou maskou a zadní nárazník s jinak tvarovaným difusorem, výsledkem je ale rozeznatelně agresivnější vzezření. Zároveň to však pomáhá aerodynamice vozu.

Portofino M každopádně zůstává svébytným modelem, který se oproti technicky spřízněnému kupé Roma liší nejen jménem, ale také vzhledem. Roma totiž vsadila na retro prvky, technickou spřízněnost této dvojice poznáte leda tak z obdobné boční siluety.

Agresivnější vzhled pak má za cíl připomínat posílenou techniku v útrobách. O pohon se nadále stará dvakrát přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 3,9 litru z vlastní dílny, nově je však naladěn na 620 koní (456 kW), o 20 koní více než dosud. Výkonově se tak vyrovnal právě modelu Roma.

Motor se kvůli emisním normám nově dočkal filtru pevných částic. Novinkou je též snímač rychlosti otáček turbíny turbodmychadla, což umožnilo zvýšit maximální otáčky turbíny na 5000 otáček za minutu. Změnilo se též výfukové potrubí pro lepší zvuk.

Hlavně je ale agregát spárován s novou převodovkou, kterou Portofino M rovněž přebírá z Romy. Místo sedmistupňové dvouspojkové převodovky tak nastupuje osmistupňové řešení. Taková převodovka se mimochodem objevuje též v modelu SF90 Stradale, v případě Portofina M se však liší delšími převodovými poměry a mechanickou zpátečkou. Delší vyšší stupně pomůžou spotřebě paliva na dálnici, elektronika se navíc zároveň více přizpůsobila i jízdě v nižších rychlostech, pro hladší chod při popojíždění ve městě.

Naopak uvnitř se ladily jen detaily. Speciálně vyvinuté sedačky je možné pořídit s ventilováním, případně vyhříváním oblasti šíje. Ovladač jízdních režimů Manettino se pak nově dočkal pěti módů, místo dosavadních tří, čímž se Portofino M vyrovnalo dražším modelům značky.

Ferrari Portofino M je mimochodem prvním modelem značky představeným v době po koronavirové krizi, která na jaře na čas zastavila produkci v Maranellu. Doba ale zůstává nejistá, a tak se Portofino M jako vůbec první model v historii automobilky představil výhradně v online prostředí.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

18. 9. 2020 12:03
Re: Ze všech výrobců supersportů a...
Když člověk vidí vedle sebe naživo víc aktuálních typů Ferrari, tak se mi bohužel toto líbí opravdu méně...ale pořád je to Ferrari, takže :yes:
Jinak tedy dle mého odhadu trochu ztráta v překladu? Řekl bych, že v prapůvodním článku je, že se otáčky turba mohly zvednou o 5000 / minutu. Ne, že jsou 5000 za minutu. :-)
18. 9. 2020 10:44
Re: Velká krása
180-200 tis. éček. Ale má 600 koní to mi moc baby nepřijde.
18. 9. 2020 07:59
Re: Velká krása
Celkom by ma zaujímalo, koľko takéto baby Ferrari stojí.
Avatar - Magister
17. 9. 2020 10:33
Velká krása
Ferrari prostě umí auta o emocích...
17. 9. 2020 09:23
Ze všech výrobců supersportů a...
...exkluzivních aut jsem vždy v srdci fandil Ferrari. Bohužel se už s příchodem přeplňovaných jednotek ani neznaží jim dát ten vysoký uječený tón, známý z atmosférických V8 a V12, což je škoda.
Navíc tedy upřímně se mi Portofino nelíbilo ani před FL, ani teď, stejně jako jeho předchůdce. je to bachraté, nemastné, neslané.