Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari to myslí s elektromobilem vážně. Nabídne ho do konce desetiletí

David Bureš
Diskuze (7)

Maranellská automobilka byla vždy propagátorem nejmodernějších technologických řešení. I proto se dnes zabývá také elektrickým pohonem.

Ferrari je dnes už považováno za tradiční automobilku. Ve svých vozech sice používá tu nejpokročilejší technologii, aby byly její vozy z hlediska jízdních schopností vždy na špičce, zároveň je však v některých ohledech značně konzervativní. Teprve až dnes pracuje na SUV (respektive crossoveru), zatímco Porsche, Lamborghini nebo Maserati ho nabízejí už dávno. I proto může leckoho překvapit, když z ústředí značky zaznívají hlasy o přípravách elektromobilu se vzpínajícím se hřebcem v logu.

O přípravách čistě elektrického Ferrari se spekuluje už delší čas, vlastně ještě od dob, kdy automobilce šéfoval Sergio Marchionne. Jeho nástupce, dnes už bývalý generální ředitel Ferrari Louis Camillieri, pak v roce 2019 oznámil, že maranellská značka nabídne čistě elektrický automobil po roce 2025. Nyní tyto plány potvrzuje také předseda správní rady John Elkann, který po Camillieriově nečekaném odchodu do důchodu zároveň úřaduje jako dočasný generální ředitel značky.

„To, co uvidíme v této dekádě, je elektrické Ferrari,“ prohlásil Elkann na nedávné prezentaci finančních výsledků automobilky. Nespecifikoval však, kdy bychom se takového automobilu mohli dočkat, či jakou bude mít koncepci. Každopádně se zdá, že firma pokračuje v dříve oznámeném plánu mít elektrovůz někdy po roce 2025.

Třeba loni na jaře toto rozhodnutí vysvětloval šéf prodejů Enrico Galliera logickým zdůvodněním. „Jsme přesvědčeni, že technologie baterií není dosud dostatečně vyvinuta, aby vyhovovala potřebám superaut.“ Podle automobilky se přitom na tom nic nezmění právě do poloviny dekády.

Zatímco tak konkurenční McLaren už otevřeně mluví o přípravách elektromobilu a takový Lotus už elektrický hypersport dokonce představil, Ferrari je v tomto směru zdrženlivější. A to přestože si podalo patent na elektromobil s pohonem všech kol. Ostatně třeba čistě elektrickou budoucnost v tuto chvíli v Maranellu neplánují.

„Rok 2030 bude rokem, kdy stále budeme mít hybridní vozy. Během tohoto desetiletí tedy neuvidíme Ferrari plně elektrické,“ řekl Elkann rovněž na nedávné konferenci. I to naznačuje, že nejbližší budoucnost vidí Ferrari spíše v hybridním pohonu. První vlaštovkou je ostatně plug-in hybrid SF90 Stradale, kombinující osmiválec hned se třemi elektromotory. To už totiž není limitkou jako kdysi elektrifikované LaFerrari, ale součást „běžné“ nabídky značky.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (7)

Doporučujeme

10. 2. 2021 19:59
Mam rad Ferrari
Ma rad Ferrari. Je s nim zabava. Pred nekolika lety prohlasili, ze NIKDY Fterrari nebude delat SUV, PROTOZE JE TO PROTI JEJICH dna. Pred jeste kratsi dobou vydalo Ferrrari stejene kategorickou zpravu o vyrobe elektromobilu. Zprava byla de facto stejneho zneni. MY jsme Ferraaaari a NIKDY nebudeme delat elektromobily. A ejhle oboji je tu do mene nez dvou let. Proc proste nepriznaji, ze to budou delat stejen jako ostatni. DNA ci ne jedine o co jim skutecne jde jsou penize ( logicky ) coz neni nic spatneho. Firma musi z neceho zit. A pokud jde cely svet nekam a zakaznici si zadaji zbozi, nemuzu se prece postavit proti nim a rict ja to delat nebudu, protoze ja jsem nekdo " extra "
Avatar - Roman Horký
10. 2. 2021 15:24
Re: Selským rozumem bych řekl
A proč odpovídáš na něco, co jsem nenapsal?
10. 2. 2021 15:00
Re: Selským rozumem bych řekl
a proc by se jako meli podle selskeho rozumu odstrihnout od zakazniku kteri chteji jiny typ pohonu? takze za 10-15-20 let by jako prestali Ferrari vyrabet uplne jen proto ze pro ne nebude trh a tedy ani zakaznici?

ve chvili kdy nektere krajiny opravdu zakazou prodeje ICE, tak by Ferrari na danem trhu nemohlo prodavat, a zakaznici by nemeli tedy jinou moznost nez se poohlednout u konkurence ;-) a ze tech trhu zacina bejt podle prohlaseni politiku docela hodne
10. 2. 2021 11:25
Re: Selským rozumem bych řekl
Proc by jako neudelali i EV jestli je po tom popravka?

Jen bych doporucil pridat tam okynka i po stranach, to se obcas hodi.
Avatar - lyon667
10. 2. 2021 10:24
Re: Selským rozumem bych řekl
Že jsi off-topic.