Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Festival rychlosti v Goodwoodu 2014: Velká fotogalerie

David Bureš
Diskuze (11)
Hot hatche, supersporty, závodní auta i historické legendy – na Festivalu rychlosti v Goodwoodu si milovníci aut zkrátka přijdou na své.

Festival rychlosti v anglickém Goodwoodu se v posledních letech stal velkolepou akcí, na které výrobci rádi představují své vozy, a to především ty sportovně zaměřené. Připomeňme si pomocí fotogalerie, co bylo na letošním ročníku této akce k vidění.

Letošní ročník byl ve znamení 120 let účasti značky Mercedes-Benz v motorsportu. I proto se před Goodwood House, kolem nějž se akce koná, objevila speciální skulptura, jejíž součástí jsou replika závodního Mercedes-Benzu W 25 Silver Arrow z roku 1934 a monopost Mercedes AMG Petronas F1 W04 z roku 2013. Automobilka se v Goodwoodu rovněž pochlubila modernizovaným modelem CLS.

Zastoupeny samozřejmě byly domácí automobilky. McLaren se pochlubil závodním speciálem 650S GT3, Jaguar představil sériovou podobu loňského konceptu Project 7, Land Rover zase ukázal prototyp Rover Sport SVR s výkonem 550 k (405 kW).

Chybět nemohla ani závodní legenda, značka Ferrari, která se jako jediná zúčastnila všech ročníků Formule 1. Maranellskými specialitami byly zeleně lakované LaFerrari britského zpěváka Jaye Kaye a dvoumístný roadster F12 TRS postavený na základech modelu F12berlinetta.

Mainstreamoví výrobci ukázali své nové hot hatche. Ford představil modernizovaný Focus ST, který bude nově dostupný s turbodieselem 2.0 TDCi o výkonu 136 kW. Peugeot zase do Goodwoodu zamířil s 208 GTi 30th připomínající 30 let od příchodu slavné 205 GTi. Renault se pak vedle Mégane RS 275 Trophy-R, pyšnícího se rekordním časem z Nürburgringu, pochlubil i historickými závodními vozy ze své dílny. Škoda připomněla koncept otevřeného minivozu CitiJet představený na letošním GTI Meeting ve Wörthersee.

Závodní simulátor Gran Turismo pro Playstation 3 nabízí výrobcům postavit speciální model pro tuto hru, čehož mnozí využili. V Goodwoodu představily své studie pro chystanou aktualizovanou verzi této hry Aston Martin (DP-100 Vision Gran Turismo) a Nissan (Concept 2020 Vision Gran Turismo).

Festival rychlosti pravidelně navštěvují i slavné osobnosti ze světa automobilového průmyslu a motorsportu. Z jezdců Formule 1 se letos akce zúčastnili Lewis Hamilton, Jenson Button nebo Felipe Massa. Z legend nechyběli Emerson Fitipaldi či Jackie Stewart.

Historie goodwoodského Festivalu rychlosti se datuje do roku 1993. Tehdy Lord March poprvé pořádal na svém pozemku závod do vrchu, čímž vrátil závodní auta zpět do tohoto místa, kde závod do vrchu pořádal už v roce 1936 jeho dědeček. Jízda do vrchu je součástí akce dodnes, pravidelně se jí účastní i mnohé unikátní vozy. Dnes je Festival rychlosti čtyřdenní akcí, na kterou každý rok zavítá více než 180.000 lidí.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - Pekelná Micinka
30. 6. 2014 20:35
Re: TOP AKCE
Alfa 4C?
Avatar - Pekelná Micinka
30. 6. 2014 20:33
Re: TOP AKCE
No tahle zelená se nehodí snad na žádný osobní auto, jedině na konev nebo okap u starého domku.
30. 6. 2014 17:42
Re: TOP AKCE
Já tam sice letos nebyl, ale díky aspoň za ty fotky, jsou parádní :yes:
Avatar - Petrolhead_CZ
30. 6. 2014 13:05
Re: TOP AKCE
Tak jasně, ale v tomhle případě dost mizernýho vkusu, nemůžu si pomoct ;-)
30. 6. 2014 12:48
Re: TOP AKCE
Mít na něj, pak je červená jasná, ale jestli ho dá někdo do zelený, je věc jeho vkusu ;-)