Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker Karma: Výroba se konečně rozjíždí

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Produkce hybridního sportovního sedanu Fisker Karma byla zahájena 22. března 2011 ve finské továrně společnosti Valmet.

Koncept Karma se představil na autosalonu v Detroitu v roce 2008, produkční specifikace měla premiéru o rok později v Ženevě. Vývoj a homologační zkoušky však trvaly déle, než se původně předpokládalo. O finální montáž vozu se stará továrna Valmet Automotive ve finském Uusikaupunki, která má s automobily bohaté zkušenosti, vyrábí se zde například Porsche Boxster a Cayman.

Plug-in hybrid Karma je schopen ujet čistě na elektřinu asi 80 km, poté se uvede v činnost zážehový motor. V USA stojí 88.000 dolarů, tedy něco málo přes 1,5 milionu korun. Dodávky zákazníkům v Evropě a Severní Americe začnou v dubnu. Karma se tak připojí k nemnoha sériovým elektromobilům a rovněž hybridům, které jsou schopny své baterie dobíjet z běžné elektrické sítě (například Tesla Roadster, dvojčata Chevrolet Volt/Opel Ampera, nebo Nissan Leaf). Tiskový mluvčí Fiskeru Roger Ormisher odhalil smělé plány firmy z kalifornského Irvine na letošní rok: „Chceme prodat 7.000 aut, i když se budeme snažit zajistit nejvyšší kvalitu, kontrola je velmi pečlivá.“

Fisker se připravuje na masovou produkci plug-in hybridů, neboť očekává rostoucí poptávku po takových vozidlech. V lednu bylo dokončeno další kolo investic ve výši 120 milionů dolarů (přes 2 miliardy korun). Ty spolykal vývoj nových variant modelu Karma a levnějšího sedanu Nina, který by měl stát asi 39.000 dolarů (671 tisíc Kč). Jeho výroba poběží od příštího roku v bývalém závodě GM v americkém Delaware.

Stavbu linky bude Fisker financovat z půjčky 529 milionů USD (9,1 miliardy Kč) od amerického ministerstva energetiky.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)