Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus ST: Nejostřejší zástupce nové generace

Aleš Jungmann
Diskuze (21)
Ford na autosalonu v Paříži nesází pouze na ekologii jako v případě Mondea ECOnetic, oslovuje také zákazníky toužící po poněkud akčnějších řidičských zážitcích.

Současný Focus ST musí nedobrovolně ukončit svoji kariéru ještě letos, jeho pětiválcový motor 2,5 Turbo o výkonu 166 kW (226 k) totiž není schopen vyhovět normě Euro 5. Ford má ale už v zásobě víc než odpovídající náhradu – 2,0 SCTi EcoBoost. Tento motor má sice o 20 % nižší objem a chybí mu jeden válec, přesto dosahuje výkonu 184 kW (250 k) a nejvyššího točivého momentu 360 Nm. Jedná se tak zatím o nejsilnější inkarnaci nové rodiny motorů EcoBoost, v showroomech si na model ST ale ještě nějaký čas počkáme – jeho příchod je naplánován na rok 2012.

Výhody zástavby nového agregátu jsou podle tiskové zprávy zcela jasné – dvoulitr má při desetiprocentním nárůstu výkonu (oproti pětiválci) o více než dvacet procent nižší spotřebu a tedy i emise. Vývoj nového ST probíhal jak pod patronátem evropské divize Team RS tak i pod dohledem amerického Special Vehicle Teamu. Ten v minulosti pracoval například na projektech Focusu RS, Shelby GT500 či F-150 SVT Raptor.

Agresivní design 3. generace Focusu je v podobě Focusu ST ještě agresivnější. Přední nárazník je zcela odlišný – od rallyového stylingu základního modelu se posunul k až tuningovému pojetí. Lichoběžníkový nasávací otvor je oblejší, větší a posunutý výš. Pod ním se nachází trojice přídavných mřížek, logo automobilky je naopak umístěno volně v ploše – mřížka kolem něj u verze ST zmizela. V interiéru najdeme přitažlivou kombinaci černé kůže se žlutozlatým stehováním a oranžovými doplňky. Ty mají majitelům připomínat (výborného) předchůdce, totiž současný Focus ST. O pohodlné usazení řidiče a spolujezdce se postarají sedadla značky Recaro.

Focus ST má také nástavce prahů, výrazný střešní spoiler, sportovně tvarovaný zadní nárazník s výfukem vyvedeným uprostřed a diodovou techniku v předních světlometech. Sériová verze si ponechala typický design devatenáctipalcových litých kol s paprsky ve tvaru písmene Y. Pro prezentaci je zvolena zlatavá barva Tangerine Scream, která je nástupcem legendární oranžové u končícího Focusu ST. Oproti běžným Focusům bude model ST pochopitelně rozsáhle upraven. Snížení podvozku o 10 mm, jinak nastavené řízení, silnější brzdy či sportovnější naladění přední i zadní nápravy jsou samozřejmostí. Novinkou je pak například použití systému Torque Vectoring Control system suplujícího mechanický diferenciál na přední poháněné nápravě.

Kromě Focusu ST chystá Ford také plug-in hybridní verzi, ta se ale předvede až na některém z dalších velkých autosalonů. Celkem má na platformě nového Focusu vzniknout 10 modelových verzí pro všechny světové trhy, s roční produkcí kolem 2 milionů kusů a sdílením až 80 % částí.

Aleš Jungmann
Diskuze (21)
2. 10. 2010 04:10
Re: Ktorá je horšia?
Nepochybne su Ate dobre brzdy, aj ked nie tak dobre, ako Brembo a preto mi to pride, ako by na sedackach bolo Delphi namiesto Sparco.
Avatar - white label
2. 10. 2010 01:17
Re: ta palubka je příšerná
Prober se už konečně "proroku", Focus I byl (zejména proti tomuhle tomu) originální až nekonečně..., a to celkově... ;-)
Avatar - kolmar
2. 10. 2010 00:05
design
Tak neviem preco, ale toto mi pripada akoby chcel niekto spravit supersport zo Scenicu, 100 ludi 100 chuti, no toto je fakt bieda...kto za toto da tolko penazi?? terajsie ST je oproti tomu krasavec ktory sa neda slovami opisat!

staci sa pozriet na studiu astry GTC, odpustme si obrie kolesa - tamto je desing!!!
Avatar - JDM
1. 10. 2010 22:52
Re: ta palubka je příšerná
koukni na první řadu focusu a jeho palubku horší interier jsem neviděl a přesto to bylo nejprodávanější auto své doby s nadčasovým designem jako to vidíš třeba dneska....už nefrčí starý hnusný liftbacky jako otavie nebo stoletej hatch golf....je potřeba se probudit a nežít v roce 1999...
Avatar - Dinar
1. 10. 2010 22:36
Re: ta palubka je příšerná
S focusem budeš velmi originální a nekvantitativní, je to v podstatě taková kusovka ručně dělaná. Jinak, welcome on Earth, mohamede, jak se na Marsu máte?