Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang prý může dostat až 6,8litrový motor

Ondřej Mára
Diskuze (42)

Podle informací od prezidenta významného kanadského obchodního svazu se Ford připravuje na výrobu nového 6,8 litrového motoru, který by mohl být použit v modelech Mustang a F-150.

Informace o novém motoru měla zaznít již 23. září na konferenci Unifor, tedy největší soukromé obchodní unie v Kanadě, která vznikla na základech původního kanadského svazu výrobců automobilů (CAW). Unifor přitom během konference rozebíral detaily nového kontraktu s Fordem, který má hodnotu okolo 2 miliard amerických dolarů.

Jerry Dias, prezident Uniforu, měl během 31 minut trvající konference oznámit výši investic do jednotlivých závodů i jejich plánovanou výrobu. Během rozhovoru přitom opakovaně zmínil výrobu nového 6,8 litrového motoru, který by se měl vyrábět v závodu Windsor.

Později vydaná tisková zpráva pak potvrzuje investice ve výši 1,8 miliardy dolarů na změnu výrobních zařízení v několika závodech, včetně úpravy továrny Windsor na výrobu motoru o objemu více jak 6 litrů. Tisková zpráva už ovšem namísto konkrétního 6,8 litru uvádí pouze 6,X litru.

Kolegové z Motor1, kteří na informaci upozornili, však odkazují na cca polovinu Diasova projevu, kde konkrétně jmenuje motor o objemu 6,8 litru a navíc mluví o jeho využití v derivátech modelů Mustang a F-150. Nejedná se sice o potvrzené informace přímo z automobilky, přesto lze brát informace od prezidenta rozsáhlé dodavatelské unie za poměrně věrohodné.

Zámořští kolegové se snažili informace ověřit přímo u modrého oválu, tiskové oddělení jim ovšem jako již tradičně zopakovalo známou písničku o tom, jak se v současnosti nelze vyjadřovat ke spekulacím ohledně budoucích produktů společnosti.

Nový motor Ford o objemu 6,8 litru tak zatím zůstává zatím pouhou spekulací, stejně jako jeho počet válců. Nejčastěji se sice mluví o klasické V8, automobilka už ale jednou v minulosti vyráběla i 6,8 litrový motor V10. Odlišnosti mezi tiskovou zprávou a prohlášením Diase by ovšem také mohly znamenat, že se k Diasovi dostala pouze špatná informace a ten tak během projevu neúmyslně šířil něco, co nemusí být tak docela pravda.

Video se připravuje ...

Pokud by ale Dias ve svém projevu neúmyslně propálil nějaké tajemství, nabízí se informace, jaký Mustang by měl být novým motorem osazen. Dias totiž doslova zmiňoval „deriváty“ Mustangu, což otvírá velký prostor pro spekulace. V dnešní době totiž není zcela vyloučeno, že by se mohlo jednat o Mustang s karoserií SUV.

Ondřej Mára
Diskuze (42)

Doporučujeme

Avatar - ZdenalGT
4. 11. 2020 11:53
Re: Ať už V8 nebo V10
No, Rolls není zrovna dobrý příklad. Je to značka pro ultrakonzervativní zákazníky a málokterý 5 letý Rolls má najeto více jak 20 000km. Je to spíš kočár než auto. Tam inovaci nikdo nečeká, naopak.
4. 11. 2020 00:16
Re: Ať už V8 nebo V10
Přesně tak, to platí "do mrtě" prakticky po celém vyspělém světě! ;-\
Avatar - Barrichello
3. 11. 2020 21:14
Re: Ať už V8 nebo V10
V Rollsu do 1991 byl 3stupnovej automat zatímco jinde už dávno měli 4.st.
Apod.
Naopak často luxusní značky přebíraly prvky výbavy a tech vymoženosti značně se zpožděním, bo čekaly, až se to osvědčí jinde a taky se báli, jak to přijme konzervativní zákazník
3. 11. 2020 19:06
Ideální pro Raptora
Tohle je skvělá zpráva. Motor 6.8l by byl ideální pro třetí generaci Raptora, která má přijít příští rok. Je potřeba nějak odpovědět na Ram TRX, který má 6.2l a 702 koní...

TRX bude fyzicky na krámech už v lednu... A má zatím super recenze, včetně Top Gearu. Takže Ford se bude muset vytáhnout. Vyplatí se počkat...? To je ta otázka...

Na druhou stranu musím říct, že ta fabrika ve Windsoru už dnes vyrábí motory 7.3 pro Super Duty trucky... takže by to klidně mohlo být jen update pro ně a celá zpráva by pak byla o mnoho menší, než se zdá. Situace je bohužel furt nejasná...
Avatar - white label
3. 11. 2020 18:46
Otázka...
...a komu tím prospějete? :-[]