Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford navazuje partnerství s firmou Google. Jeho auta využijí systém Android

David Bureš
Diskuze (3)

Konektivita je v automobilovém průmyslu stále důležitějším tématem. A jelikož automobilky vidí, že v této oblasti mají menší zkušenosti než technologičtí giganti, začínají s nimi navazovat spolupráci. Nově mezi ně patří také Ford, který oznámil strategické partnerství s firmou Google.

Cílem navázané spolupráce je podle automobilky „přinést nový zážitek v propojení vozidel“. Pro zákazníky to konkrétně bude znamenat zástavbu systému Android s integrovanými aplikacemi a službami Google do vozů značek Ford a Lincoln.

K dispozici bude hlasové ovládání Google Assistant, navigace prostřednictvím Google Maps nebo služba Google Play pro jednodušší přístup k dalším aplikacím optimalizovaným pro použití ve vozidle. Poprvé se Android v nových automobilech napříč různými cenovými kategoriemi objeví počínaje rokem 2023.

Google se zároveň od letošního roku stává primárním poskytovatelem cloudových řešení. Fordu tím pomůže využívat technologie umělé inteligence, strojového učení a datové analytiky k urychlení digitální transformace automobilky.

Pomocí této spolupráce chce Ford zlepšit zkušenosti zákazníků díky různým technologiím a personalizovaným službám. Díky tomu v reálném čase získají odpověď na žádost o provedení údržby nebo dostanou upozornění na aktuální obchodní nabídky. Umělá inteligence zase bude použita pro školení zaměstnanců, navíc má zrychlit modernizaci vývoje produktů.

„Vzhledem k tomu, že společnost Ford pokračuje v největší transformaci v její historii spojené s elektrifikací, konektivitou a autonomním řízením, vytvářejí Google a Ford společně inovační centrum, které dokáže poskytovat opravdu vynikající zákaznickou zkušenost a modernizovat naše podnikání,“ zdůrazňuje Jim Farley, prezident a generální ředitel automobilky Ford.

„Jsme hrdí na partnerství, ve kterém využijeme to nejlepší z umělé inteligence, datové analytiky a výpočetní a cloudové platformy společnosti Google, abychom pomohli transformovat podnikání společnosti Ford a vyvíjeli automobilové technologie, které lidem na jejich cestách zajistí bezpečí a spojení,“ doplňuje Sundar Pichai, generální ředitel společnosti Google.

Pro Google to mimochodem není první taková spolupráce. Už delší dobu spolupracuje na nové generaci multimediálního systému pro Volvo, koncern General Motors, Peugeot, Citroën, Opel nebo Renault. Také v jejich případě do nich budou integrovány služby Googlu. V případě Volva takový systém využívají už dnes vozy značky Polestar nebo elektrické SUV XC40 Recharge.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - lamal
3. 2. 2021 11:17
jo super GDPR v aute
gúgle a fejsbúk budu za chvilu datovo vykradat a ovladat uplne vsetko, vytecne :D Kvoli tomuto by som si uz Ford rozhodne nekupil, ostuda.
Avatar - KANKUNEN
2. 2. 2021 14:33
Třeba jednou bude
Android asistent umět česky.