Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford přestavěl Explorer ST na unikátní okruhový speciál

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Původně sedmimístné SUV s ochranným rámem, upraveným podvozkem, zvýšeným výkonem a rychlými pruhy? Pro Ford Performance žádný problém.

Tento rok se v Detroitu po roční koronavirové pauze opět uskuteční akce Woodward Dream Cruise, které se každoročně účastní tisíce návštěvníků a nechybí ani samotné automobilky. Divize Ford Performance si přitom pro letošní ročník nachystala dosti neobvyklé překvapení, které by mělo propagovat závodní školu Ford Performance Racing School.

Základem přestavby je Ford Explorer v čtyřmístné konfiguraci, jehož interiér dostal ochrannou klec, čtyři skořepinové sedačky Recaro se čtyřbodovými pásy a všechna okna jsou chráněna speciální síťkou. Fotky interiéru zatím úpravce neukázal, dá se ale předpokládat, že všechno nepotřebné letělo ven.

Podvozek je evidentně o něco blíž zemi, konkrétní úpravy tlumičů/zavěšení však výrobce neupřesnil. Zajímavostí jsou ovšem výkonné brzdy, které si technici vypůjčili z Mustangu Shelby GT500. V podbězích jsou závodní litá kola Signature Wheels SV503 Track Series, obutá do pneumatik Michelin Pilot Sport Cup2 o rozměru 315/30ZR21.

Kola jsou černě lakovaná a mezi jejich paprsky výrazně prosvítají červeně lakované třmeny brzdičů. Karoserie je bíle lakovaná a zdobí ji závodní modrá grafika od Lue Creative, která zaujme rychlými pruhy i specifickými modrými dekory. Pod předním nárazníkem si můžeme všimnout splitteru, zajímavostí jsou pak i nové nasávací otvory přímo v nárazníku.

Video se připravuje ...

Pod kapotou by měl být dvakrát přeplňovaný motor V6 EcoBoost, který ve standardní konfiguraci nabízí zhruba 400 koní a 563 Nm točivého momentu. Motor však prošel úpravou od HP Tuners, která nejspíš motoru vdechne více chuti do života. Konkrétní čísla však prozatím zveřejněna nebyla.

Bližší informace k novince by měly být zveřejněny 21. srpna, tedy v den veřejné premiéry vozu na akci Woodward Dream Cruise. Účelem vozu je pak přitáhnout pozornost k programu řidičské školy divize Ford Performance, která byla založena v roce 2006 s cílem zlepšit dovednosti řidičů či zájemců o vozy z programu Ford Performance.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

20. 8. 2021 06:21
Espace po americku
Renault Espace f1 v kombojskych holinkach.
Avatar - Mikesus
19. 8. 2021 22:35
Re: Ford novinky
Tvl. Kdyz jsem videl jeden komentář, čekal jsem jestli to bude tenhle spamer mebo ozzman. Víc jsme tedy tipoval ten spam.