Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Ranger Raptor prý dostane V8 z Mustangu GT! Má to ale háček

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Ford Ranger Raptor je skvělý stroj, k dokonalosti mu však chybí ještě jedna drobnost – odpovídající motor. Teď by se ho ale konečně mohl dočkat.

Když kolega Standa nedávno testoval Ford Ranger Raptor, objevil na něm jen jediný zásadní nedostatek: motor. Pod kapotou úžasně vypadajícího auta s pořádně naddimenzovaným podvozkem je totiž uložen pouze 2.0 litrový bi-turbo diesel, který nabídne maximální výkon 157 kW (214 k) a točivý moment 500 Nm.

Jenže pohotovostní hmotnost Rangeru Raptor přesahuje 2.5 tuny, takže by si zkrátka zasloužil mít pod kapotou něco zajímavějšího. Ideálně s větším počtem válců, větším objemem, vyšším výkonem a klidně i na benzín. Vždyť kdo by u podobného stroje hlídal ekonomiku provozu.

Sama automobilka se zatím k něčemu takovému na evropském trhu zřejmě nechystá, na druhém konci světa se toho však nebojí. Podle informací magazínu Wheels se totiž australské zastoupení Fordu rozhodlo vyměnit 2.0 litrový biturbo diesel za 5.0 litrový motor V8!

Za projektem by sice mělo stát oficiální australské zastoupení automobilky, kvůli rozsáhlým úpravám by však přestavbu měla zajišťovat externí společnost. Té automobilka dodá standardní Ranger Raptor a zřejmě i atmosférický vidlicový osmiválec, jehož výkonnostní naladění zatím neznáme.

Podle magazínu Wheels by však Ranger Raptor V8 mohl nabízet zhruba stejný výkon, jako Mustang GT v australské specifikaci. Výkon by se tak měl pohybovat okolo 339 kW (461 k), což je více než dvojnásobek oproti naftě. Točivý moment by pak mohl povyrůst až na 556 Nm, což znamená zlepšení o 56 Nm.

Novinka by se měla dostat na australský trh zhruba během roku a její prodej bude realizován prostřednictvím originálních dealerství Ford v Austrálii, což znamená i plnou pětiletou záruku. Zatím se však jedná o pouze o nepotvrzené spekulace.

Pokud by se ale Ranger Raptor V8 stal skutečností, pak by se jednalo již o druhý speciální model, který Ford nabízí pouze pro australský trh. Tím prvním je kompresorem přeplňovaný Ford Mustang V8 R-Spec, který vznikl za spolupráce s Herrod Performance a jeho výkon dosahuje působivých 522 kW (710 k) a 827 Nm.

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Doporučujeme

Avatar - m.z.
5. 1. 2020 15:07
Re: Hmmm
Tak teď máš možnost :-)
5. 1. 2020 14:32
Re: Hmmm
Viděl jsem ledacos, Poláci dávají motory BMW do Patrolu, Defenderu apod. Ale jen diesel za diesel a benzin za benzin. Tohle je hodně zajímavý. Osobně bych radši sleepera, tzn V8 do obyčejného Rangera:)
Avatar - m.z.
5. 1. 2020 14:08
Re: Hmmm
To je otázka na ně, ale řekl bych, že jo, jinak by to nenabízeli.
5. 1. 2020 13:42
Re: Hmmm
Uf dik za info. Ale zvládnou i legislativu?
Avatar - speedfred
5. 1. 2020 12:46
Re: Ford novinky
Bež už niekam.