Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford se připravuje na alianci s VW. Rozšiřuje africkou továrnu, kde bude vyrábět společný pick-up

David Bureš
Diskuze (6)

Alianční spolupráce mezi Fordem a Volkswagenem se zatím dotkne hlavně užitkových vozidel. Americká značka tak bude stavět nástupce Amaroku.

Automobilky Ford a Volkswagen v roce 2019 oficiálně oznámily, že chystají společnou alianci, v rámci níž plánují několik společných projektů. První hmatatelné výsledky spolupráce už se blíží, a tak se výrobci musejí na jejich příchod připravit. Americká značka tak nyní oznamuje rozšíření jihoafrické továrny Ford Silverton, kde se bude vyrábět nový Ford Ranger a jeho dvojče, nástupce Volkswagenu Amarok.

V rámci rozšíření bude navýšena výrobní kapacita z dnešních 168.000 automobilů ročně na 200.000 aut za rok. Ty přitom nejsou určeny jen pro jihoafrický trh, ale budou se odtud vyvážet do celého světa, tedy včetně Evropy. Ford hovoří o exportu do více než 100 zemí světa.

Rozšíření továrny souvisí právě s tím, že se v Jižní Africe u Fordu bude vyrábět také nová generace Volkswagenu Amarok, která využije shodný technický základ jako příští Ford Ranger. Oba vozy ale mají mít svébytný vzhled. Spolu s tím však zdejší výroba bude také modernizována.

„Ranger je jedním z našich nejúspěšnějších globálních vozidel, s největšími prodeji. Tato investice vybaví náš tým nástroji a vybavením, abychom mohli dodávat nejlepší Ford Ranger všech dob, ve vyšším počtu a ve špičkové kvalitě,“ komentuje Dianne Craigová, prezidentka Fordu pro mezinárodní trhy.

Zamýšlené investice dosáhnou výše 1,05 miliardy amerických dolarů (asi 22,7 miliardy korun), což je nejvyšší částka, kterou kdy Ford investoval v Jižní Africe, kde přitom působí už 97 let. Konkrétně 686 milionů dolarů (asi 14,8 miliardy korun) bude investováno přímo v závodu Silverton a 365 milionů dolarů (bezmála 7,9 miliardy Kč) u klíčových dodavatelů.

V rámci této investice dojde k vybudování nové karosárny s nejnovější robotickou technologií a novou lisovnou s automatizovaným systémem skladování a moderním systémem skenování, které budou vůbec poprvé součástí přímo závodu Silverton, což přispěje ke zvýšení kvality produkce i snížení výrobních nákladů. Modernizována však bude také lakovna nebo montážní linka.

Video se připravuje ...

Navíc tu vznikne i nové tréninkové centrum pro zaměstnance závodu. A objeví se tu nové solární panely, které pomůžou s tím, že továrna bude mít do roku 2024 nulovou uhlíkovou stopu a bude nezávislá na zdrojích energie.

Kvůli této expanzi Ford najme v Silvertonu na 1.200 nových pracovníků. V závodu tak nově bude pracovat na 5.500 osob. Podle automobilky navíc expanze závodu vytvoří okolo 10.000 nových pracovních míst u dodavatelských firem.

Společná výroba pick-upů je jedním z několika projektů chystaných v rámci aliance mezi Fordem a Volkswagenem. Do budoucna se počítá také se společnou výrobou dodávek, americká značka pak má užít platformu MEB pro elektromobily vyvinutou německým koncernem.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
5. 2. 2021 17:50
Re: BLACK LIVES MOTHER
Nebude to nová platforma BLM ???? :D :-! :D
Avatar - WinDiesel
5. 2. 2021 17:49
Re: BLACK LIVES MOTHER
Klid woe, ani o tom nevíš že se k nám z JAR importuje celá řada pickupů. Hilux v první řadě. Jižní Afrika je země zaslíbená pro pickupy, proto tam všichni důležití postavili továrny.
4. 2. 2021 18:40
Re: BLACK LIVES MOTHER
Tak budou na tom stejně jako my. Taky budou montovat německou platformu MEB.