Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Frankfurtský autosalon se přesouvá do Mnichova. V roce 2021 chce vsadit na novou koncepci

David Bureš
Diskuze (7)

Mnichov bude od roku 2021 novým hostitelem výstavy IAA. Pořadatelé vybírali rovněž mezi Hamburkem a Berlínem.

Autosalon IAA označovaný pro své místo konání jako frankfurtský se od roku 2021 už nebude konat ve Frankfurtu nad Mohanem, ale v Mnichově. Pořadatelé autoshow, německá Asociace automobilového průmyslu (VDA), rozhodla o jeho přesunu do bavorské metropole. Frankfurtský autosalon ve své dosavadní podobě končí kvůli klesajícímu zájmu z řad vystavovatelů i návštěvníků.

VDA již v lednu dala najevo, že nadcházející ročník IAA se v roce 2021 už nebude konat ve Frankfurtu. Začala hledat jiné místo konání, přičemž v počáteční fázi vybírala ze sedmi měst. Mezi kandidáty jsme našli vedle Frankfurtu nad Mohanem také Berlín, Mnichov, Hamburk, Kolín nad Rýnem, Stuttgart a Hannover. Sedmička se následně zúžila na Mnichov, Berlín a Hamburk, přičemž volba nakonec padla na první z nich.

Nadcházející ročník IAA 2021 se tudíž bude konat v domovském městě BMW. Jako domácí ho bude moci pojmout i Audi – vždyť Ingolstadt leží jen co by kamenem dohodil od bavorské metropole.

„Všechna tři města, která byla zařazena do užšího výběru, představila společně s VDA velmi ambiciózní a přesvědčivé plány na další rozvoj IAA. Byl to těsný závod, za který účastníkům vřele děkuji,“ říká k výběru prezidentka VDA Hildegard Müllerová.

Místo autoshow výstava mobility

Z IAA se v nové formě má stát výstava mobility, která bude prezentovat nejen moderní automobily, ale také systémy tzv. inteligentního města, s novými dopravními koncepty a inovativními druhy dopravy. Podle rady VDA Mnichov nabízí nejlepší podmínky pro tuto prezentaci, která má restartovat IAA.

Město totiž nabídlo možnosti prezentace blízko svého centra, aby výstavu přivedlo přímo k lidem, přičemž tyto plochy budou s výstavištěm propojeny prioritními trasami pro ekologická vozidla. Tím Mnichov vlastně potvrdil svoji pověst inovačního lídra v rámci Německa.

Mnichovský autosalon 2021 zatím nezná přesné datum konání. VDA v následujících týdnech bude ladit smlouvu s Mnichovem a projednávat detaily připravované výstavy. Logiku by však mělo zachování zářijového termínu, v němž se konal dosavadní frankfurtský autosalon.

Konec po 70 letech

S nástupcem Autoshow Mnichov končí tradice dlouhá takřka 70 let. Vždyť mezinárodní automobilová výstava (IAA) se na frankfurtském výstavišti poprvé konala v roce 1951. Původně Frankfurt dokonce hostil také veletrh nákladních vozidel, po roce 1989 se však výstavy oddělily. Na nákladní automobily a užitkové vozy se tak v následujících letech zaměřila výstava v Hannoveru.

V posledních letech ale Frankfurt trápil nezájem vystavovatelův roce 2019 na výstavě mimo jiné chyběla francouzská část skupiny PSA, skupina Fiat Chrysler Automobiles a většina japonských výrobců, s čímž souvisela i nižší návštěvnost. Oproti předchozímu ročníku z roku 2017 klesla o třetinu, na 560.000 osob.

David Bureš
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - xxc
4. 3. 2020 21:44
Re: O.K., tak teď hlavně...
Kde ako sa da vyskusat, nie kazdy dealer pozicia auto. Na autosalone auta tiez len vystavene budu. Zaujimave bude, ze automobilky predstavia novinky aj online a bez zbytocneho cestovania na autosalon.
Avatar - donPedro
4. 3. 2020 14:15
Mníšek pod Alpou
Tož bať, kde jinde by měl býti veletrh TOP průmyslové výroby, nežli v samotném High-Tech centru Německa, což Mnichov bezesporu je. "Vrtulkáři" to maj doma, přímo pod nosem, Ingolstat je co by kamením dohodil, Stuttgard po autobahn nr.8 v Porsche v cuku-letu. Tož myslím že si můžeme na oslavu i zapět: http://www.youtube.com/watch?… :-O :-!
Avatar - 3_diamanty
4. 3. 2020 12:19
Re: O.K., tak teď hlavně...
ano to mas pravdu... aj ked ono uz aj niektore nove super kusky boli v poslednom case pre verejnost stejne nedostupne a nesadol si si ....

a ako vravis.. konkretne auto s i u dilera o par tyzdnov uz stejne skusis a ovela dokladnejsie ako na vystavisku ... navyse z roka na rok je na autosalonoch uz coraz menej znaciek takze je dost mozne ze niektore znacky ktorym fandis uz stejne na autosalone ani neuvidis a tak okukujes vsetko mozne len nie to co ta uz zaujima ..... takyto autosalon je uz potom o com... ale to autoslaonove trapenie uz dlho nepotrva.... zeneva spravila tento rok razny krok k tomu aby o rok tam uz neprisiel nikto... a casom padnu aj dalsi....
Avatar - pradeda777
4. 3. 2020 11:44
Re: O.K., tak teď hlavně...
Ano,.....kouzlo, atmosféru autosalonu nelze nahradit. Organizátoři budou muset najít jiný vzorec jak nalákat vystavovatele i návštěvníky. Možná budou muset majitelé výstavišť vzít celou věc do vlastních rukou a platit vystavovatelům za účast.....
Avatar - Alf1k
4. 3. 2020 11:15
Re: O.K., tak teď hlavně...
Do obrázku na internetu si ale nesedneš, nevyzkoušíš..
Jasně, pokud má člověk zájem o konkrétní auto, tak si ho zkusí a osahá u dealera, ale kouzlo salonu pod jednou střechou je, že ty dojmy jsou živé takzv. přesedáš do různých aut během jednoho dne a máš nejlepší srovnání a pokud Mnichov nebude jen o scifi systémech, ale přežije i klasické vystavování tak budu mít radost.