Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Civic Type R bude mít maximální rychlost 270 km/h

Michal Fokt
Diskuze (162)
Honda zase trošku poodhalila novou generaci svého kultovního hot-hatche. Uvolnila první teaserové fotografie sériové verze a prozradila, jak bude rychlý.

Honda už nás svým agresivně stylizovaným konceptem hot-hatche Civic Type R dráždí téměř rok. Za tu dobu jsme tu měli několik videoklipů a dvě sady fotografií v červeném a modrém laku, tohle všechno se ale týkalo pouze studie, aniž by bylo zřejmé, kolik se toho z ní nakonec dostane do série. Produkční verze se ukáže už za tři týdny na ženevském autosalonu a Japonci nyní vůbec poprvé ukázali fotografie finálního provedení.

Mají pochopitelně stále teaserový charakter, takže znázorňují pouze detaily, už ty ale poskytují v některých oblastech představu o tom, jak bude auto nakonec vypadat. Přední nárazník dostane méně efektně tvarovaný spoiler a změnil se i tvar rozšířených předních blatníků - a to ve stylu vývojových prototypů s funkčními výdechy pro odvod horkého vzduchu. Honda také změnila design 19" kol a vizuálně je přiblížila těm pro NSX. Ukázala také 350mm vrtaný kotouč předních brzd Brembo se čtyřpístkovými třmeny. Poslední fotografie pak ukazuje přístrojový štít s otáčkoměrem, jehož červené pole začíná na sedmi tisících, indikátory řazení, červeným podsvícením a tlačítkem +R, které má probudit temnou stránku auta.

Honda se současně chlubí, že si u CTR dala velmi záležet na aerodynamice. Přední lip v kombinaci s masivními prahy, plochou podlahou a funkčním difuzorem zajistí "odsávání" vzduchu z prostoru pod autem, zatímco speciálně tvarované křídlo (jakkoli je stále nejasné, zda to z konceptu nebo jiné, umírněnější a zároveň funkčnější) přidá přítlak zadní nápravě. To není samoúčelné, auto s motorem 2.0 VTEC TURBO, jenž bude mít nejméně 280 koní (posledně se spekulovalo o 315 k/232 kW), má mít maximální rychlost 270 km/h, což je nejvíce mezi předokolkovými hot-hatchi a současně špičková hodnota mezi HH vůbec. Díky vypiplané aerodynamice se má Civic vyznačovat vynikající stabilitou ve vysokých rychlostech.

Civic Type R 2016, jenž by se měl stát, i přes jistý handicap v podobě manuální šestistupňové převodovky, novým předokolkovým králem Severní smyčky Nürburgringu, bude v Ženevě vystaven v laku Championship White, typickým pro sportovní modely Type R.

Michal Fokt
Diskuze (162)
Avatar - praděda7
15. 2. 2015 20:34
Re: Tohle bude velký
ITR jsem sedlal 3 roky. Paráda! Nikdy nezapomenu! Foto v mojí garáži. :-!
Avatar - white label
12. 2. 2015 13:37
Re: Tohle bude velký
Ano, to samozřejmě platí obecně... ;-)
Avatar - Emel
12. 2. 2015 12:57
Re: Tohle bude velký
Já teda od TJ nic špatného o R8 nečetl, to bylo spíš takové obecné pozorování.
Avatar - white label
12. 2. 2015 12:53
Re: Tohle bude velký
Když dělá (maloobjemové) atmosféry Honda je to minimálně na Nobelovku, když dělá (velkoobjemové) atmosféry Audi, je to nuda. U turba to bude samozřejmě úplně to samé... ;-)
Avatar - Emel
12. 2. 2015 12:45
Re: Tohle bude velký
Většina pochyb o R8 se nese v tom duchu, že to je "děsná nuda", protože co jiného než děsnou nudu by taky Audi mohlo vyrobit, že. Co na tom, že je R8 sportovní auto s V8 nebo V10 atmosférou uprostřed...