Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda vyvíjí sportovní Jazz Type R

Michal Fokt
Diskuze (4)
V Japonsku před pár týdny představená třetí generace malého MPV Fit bude mít ostrou sportovní verzi s výkonem kolem 190 koní..

Honda coby výrobce aut se sportovní DNA v posledních letech čelí zdrcující kritice za likvidaci svých veškerých sportovních modelů. Naštěstí vše nasvědčuje tomu, že se chystá renezance značky. Vyvíjí se NSX, Civic Type R, malý roadster a vypadá to, že se realizují ještě další minimálně dva projekty, které k sobě ale mají hodně blízko, protože půjde o výkonné verze subkompaktních modelů, konkrétně malého MPV Fit/Jazz a příštího kupé CR-Z.

Model Fit v Japonsku i USA na rozdíl od evropského Jazzu existoval i ve sportovní verzi RS (v USA Sport), šlo ale o auto ve stylu Suzuki Swift Sport, tedy s atmosférickou patnáctistovkou o výkonu 120 koní. Určitě lepší, než nic, nicméně pro mnohé poněkud "podvyživené". Tato verze vznikla i v nejnovější generaci, výkonem 140 koní ale údajně tento crossover mezi MPV a hatchbackem nekončí.

Skutečná sportovní verze se připravuje na rok 2015 a má jít svým způsobem o mix verzí RS a Hybrid, umocněný na druhou. Jazz, říkejme mu třeba Type R, dostane nový hybridní systém SH i-DCD (Sport Hybrid intelligent Dual Clutch Drive), tvořený benzinovou patnáctistovkou, elektromotorem, Li-Ion akumulátory a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, přičemž tento komplet doplní turbodmychadlo, které se postará o celkový výkon agregátu kolem 190 koní (140 kW). A k tomu pochopitelně příslušně naladěný podvozek, řízení, brzdy a agresivní vizáž.

Honda pochopitelně myslí ekonomicky a peníze, vložené do vývoje turbohybridu zužitkuje ještě v dalším projektu. I před drtivý neúspěch kupé CR-Z, který vyústil ve stažení auta z evropského trhu, počítá totiž s jeho druhou generací a ta už by tedy ve své nejostřejší verzi s technikou SH i-DCD nedostatkem výkonu trpět neměla.

Michal Fokt
Diskuze (4)
10. 10. 2013 08:11
Re: Ano, prosim
Jo, ale podívej se kdy.
Prej 2015 a to ještě kdo ví jestli.
Jazz je fajn auto, nějaká lehce přiostřená verze by bodla.
10. 10. 2013 08:10
Re: 2012
Jo, ten rok 2012 utek´.
Je pryč.
Ale to neva, hlavně, že je článek :-)
Avatar - TeeJay
9. 10. 2013 22:53
Ano, prosim
Tak to je fantasticka zprava, skloubeni genialni prakticnosti Jazzu a prijemneho svezeni, to by umoznilo snizit pocet aut v rodine na 1. :-) :yes: Britove uz s Fitem jezdili a pry to ma uz v zakladni verzi vyborne jizdni vlastnosti, takze asi bude na cem stavet.

Tomuhle opravdu fandim a doufam, ze Honda nebude blba a posle to do Evropy i presto, ze tu Jazz zrovna prodejni trhak neni.
9. 10. 2013 14:35
2012
Připravuje na rok 2012. Asi nám něco uteklo.