Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hvězdy mezi klasikami: Legendy nejen na poli designu, techniky a inovací

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Také svět klasických automobilů zná svoje hvězdy, které z různých důvodů stále oslovují nové nadšence.

Němečtí kolegové z Autobild se nedávno rozhodli sestavit seznam patnácti mimořádně důležitých klasických automobilů, které mají jedno společné: dokážou pro stará auta nadchnout spoustu lidí. Mělo by se tak jednat o jakési majáky v moři skvělých, inovativních a občas i problematických veteránů.

Na seznamu najdeme patnáct parádních veteránů, o jejichž vlastnictví mnozí z nás sní. Jak ovšem němečtí kolegové dodávají – na trhu je také spousta dalších zajímavých vozidel. Vozy na seznamu si tak rozhodně zaslouží pozornost a uznání, neměly by však být vyzdvihovány až do nebes. Přeci jen je na trhu i spousta dalších zajímavých vozidel.

A kde jinde začít, než u ikonického VW 1302 Beetle, který je údajně jednou z nejdůležitějších klasik. Někteří přitom vůz naprosto milují, jiní ho zas nenávidí. Auto bývá často oceňováno za inovativnost, někomu však může vadit jeho historie nebo design. V každém případě jde o vůz, který je celosvětově rozeznatelný na první pohled a v Německu jde o nejčastější auto na veteránských značkách.

Jako ideální model přitom němečtí kolegové označují modernější verzi VW 1302. V roce 1971 měl Beetle nejsilnější produkční rok a o rok později vystřídal Ford Model T na pozici nejvíce vyráběného automobilu na světě. V roce 1974 však dorazil modernější VW Golf a éru brouka ukončil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme