Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hygienická opatření i na čerpacích stanicích. Jak se správně chovat?

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Hygienická opatření spojená se snahou zastavit šíření nového typu koronaviru se začínají objevovat i na čerpacích stanicích. Jejich provozovatelé současně řidiče nabádají, jak se správně chovat.

Státem nařízená výjimečná opatření, která by měla zamezit dalšímu šíření nového koronaviru, by měla především omezit kontakt mezi lidmi na minimum. Pokud už se tedy musíte nutně vydat na cesty, ať už za prací, k lékaři nebo na nákupy, nabízí se osobní automobil jako nejsnazší a současně nejbezpečnější způsob dopravy.

Na první pohled totiž slibuje téměř ideální ochranu, zvlášť při dodržování základních hygienických pravidel a desinfekci míst, kterých se často dotýkáme (kliky, madla, volant, řadící páka, ovládání ventilace, páčky pod volantem, atd.). Jenže všechno má svá úskalí.

Cestování autem vyžaduje i občasnou zastávku na čerpací stanici, kde je opět potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Pokud tedy máte možnost tankovat u bezobslužných stanic, kde nevystavíte riziku sebe ani obsluhu, rozhodně ji využijte. V opačném případě se držte základních hygienických pravidel.

Povinnost nosit na veřejnosti roušku či respirátor jistě nemá smysl připomínat – od středeční půlnoci se jedná o povinnost, kterou nařídila vláda ČR. Před samotným tankováním raději vždy používejte jednorázové situace, které bývají u většiny stojanů. Na škodu však nebude ani vozit v autě rukavice vlastní.

Pokud takovou možnost nemáte, nezapomeňte si po tankování důkladně umýt a vydezinfikovat ruce. Ke snížení rizika také přispěje tankování plné nádrže, díky čemuž se nebudete muset u čerpací stanice zastavovat tak často.

Do prodejny vstupujte pokud možno jednotlivě, udržujte alespoň dvoumetrové rozestupy a nezdržujte se v prodejně ve větší skupině lidí. Vyvarujte se nákupu jakýchkoliv nebalených produktů, nákup zbytečně nezdržujte a k placení použijte bezkontaktní platební metody, jako jsou bezkontaktní karty nebo placení prostřednictvím mobilního telefonu.

Benzina, největší řetězec čerpacích stanic v Česku, se kvůli nedostupnosti ochranných respirátorů rozhodla vybavit všech svých 416 stanic přepážkami z plexiskla, které by měly zamezit přímému kontaktu mezi zákazníky a obsluhou stanice. Jejich instalace byla zahájena již v úterý 17. března a dokončení se očekává v následujících dnech.

Benzina také vyzývá své zákazníky k platbě přímo u stojanu prostřednictvím mobilní aplikace „Benzina platby“ a využívání aplikace „Mycí Digi Linka“ k obsluze myčky přímo z mobilního telefonu. Díky těmto aplikacím tak odpadne nutnost vstupovat do prodejny.

Omlouváme se za všechna omezení provozu, ale jedná se o nezbytná opatření v zájmu ochrany zdraví zaměstnanců čerpacích stanic i samotných zákazníků,“ uvedl Marek Zouvala, ředitel sítě čerpacích stanic Benzina.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 3. 2020 19:29
Re: V USA benzín za 7 kč
Vladimír likviduje americký těžaře, břidlice pod 25 usd barel sou prodělečné a těžaři musí utlumovat těžbu....
Avatar - Dzakobo
20. 3. 2020 19:08
Re: V USA benzín za 7 kč
Ceny jsou to parádní (njn, Vladimir má teď krušné časy kvůli arabášům), nafta už většinou nedává moc smysl, jezdím za 1,6 Kč/km. Pamatuju, jak na podzim 2012 jsem bral litr za 37,70... V USA naftě pšenka nepokvete nikdy, zvlášť při souč. cenách a zejm. když se vezmou v potaz výdělky Američanů.
Avatar - Barrichello
20. 3. 2020 18:44
Re: V USA benzín za 7 kč
v čr aktuálně N95 za 23,90, N98 za 26,50 a lpg za 11,90. Nakupte osmiválce :-) Tank ONO rulezz :-) :-)
Avatar - Dzakobo
20. 3. 2020 18:22
Re: Rukavice
Redaktor si asi představoval jak využívá jednorázové situace a zve na drink nějakou holku u baru :D :D
Avatar - Dzakobo
20. 3. 2020 18:17
Re: V USA benzín za 7 kč
:yes: :yes:

Radši žíju v ČR, kde to vypadá, že se korona moc nerozjede, byť tankuju za 25 Kč (ještě před týdnem jsem nevěřil, že to tak spadne), než mít litr za 7 kaček, ale... (vč. toho, že běžné zdravotnictví v USA prakticky neexistuje / je na pytel).