Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai a Kia teď o výrobě aut s Applem nejednají. Akcie automobilek klesly

ČTK
Diskuze (5)

Jihokorejské automobilky Hyundai a Kia teď s americkou společností Apple o výrobě samořízených aut nejednají. Firmy to oznámily akciové burze v Soulu.

Ještě před měsícem přitom potvrdily, že jednání jsou v počáteční fázi. Akcie Hyundai v reakci oslabily o více než šest procent, akcie Kia Motors dokonce o 15 procent.

Hyundai a Kia uvedly, že nabídky na spolupráci při vývoji autonomních vozidel dostávají od řady firem, ale že zatím není nic rozhodnuto. Agentura Bloomberg koncem minulého týdne s odkazem na informované zdroje informovala, že Apple před několika týdny rozhovory přerušil.

Hyundai rozhovory s Applem potvrdil začátkem ledna, když o nich informovala některá média. Pak ale odmítal mluvit konkrétně o Applu, kterému se většinou nelíbí, když jeho partneři a dodavatelé spolupráci s ním zveřejňují.

Některá média včetně serveru CNBC minulý týden uvedla, že dohoda jihokorejských automobilek s americkou firmou je v závěrečné fázi. Jedna jihokorejská zpráva podle agentury Reuters uváděla, že smlouva bude podepsaná 17. února. Akcie automobilky Kia od potvrzení jednání posílily o 61 procent.

Informace, že se chystá vstoupit do automobilového průmyslu, Apple nikdy nepotvrdil. Není ani jasné, do jaké míry a zda vůbec by se tato americká firma na konstrukci automobilů sama podílela, či zda by přispěla pouze technologií a softwarem.

Konvenční výrobci automobilů už teď bojují s nárůstem počtu firem, které se zaměřují na výrobu elektromobilů, jako je na příklad Tesla. Pokud by se k nim přidal ještě Apple, výrazně by to změnilo situaci na trhu, uvedla agentura DPA.

ČTK
Diskuze (5)

Doporučujeme

10. 2. 2021 09:18
Re: Autonomní řízení
Já s Tebou souhlasím. Proto píšu, že to bude trvat 30- 40 let než přestanou jezdit auta s řidičema, což uvedl Musk v jednom rozhovoru. Na druhou stranu v prosinci v Berlíně jasně deklarovat, že plněautonomní řízení bude Tesla mít v autech už tento rok a zdržovat jeho použití budou pouze právní předpisy (aby si evropské automobilky ještě něco vydělaly, než začnou montovat auta pro Google, Amazon a Apple).
10. 2. 2021 08:22
Re: Autonomní řízení
Podivej se na nejake videa verze aktualni verze autopilota: https://www.youtube.com/watch?…

Ja myslim ze doba, kdy to bude jezdit stejne jako prumerny ridic uz je velmi blizko.
9. 2. 2021 14:14
Re: Autonomní řízení
Viděl bych to podobně jako to co předvádí SpaceX. Nikdy mě nenapadlo, že by rakety mohly vynést náklad do vesmíru a pak se vrátit na odpaliště a přistát. Proto Muska sleduju jelikož už něco ze svých vizí přetavil ve skutečnost. Apple je tajemný hrad v Karpatech. Google a Amazon trochu něco naznačují a nemyslím si, že by všichni investovaly do něčeho neuskutečnitelného. Někde jsem viděl odhad Muska, že to bude trvat 30-40 let než přestanou jezdit auta řízená lidmi a to by podle mého mohlo být reálné. Mně osobně je to fuk, těch pár kilometrů odřídím, i když už z toho nemám žádný požitek. Pokud se ještě dožiju toho, že si budu moct zavolat robotaxi a nebude to nějak zásadně předražené, tak se bránit použití nebudu.
Avatar - 3_diamanty
9. 2. 2021 13:30
Re: Autonomní řízení
ako to vidis s autonomnym riadenim v realnej premavke v blizkej buducnosti..... za mna je to nerealne vzhladom na milion roznych okolnosti ktore vznikaju vzdy pri kazdej jazde v suvislosti s okolitym prostredim aj okolitou premavkou.... a to ani este do toho neratam pocasie... ktore iste autonomnym autam tiez moze ( tma.... hmla... snezenie ci dazd... silny vietor ) poriadne stazit situaciu....

za mna je autonomne riadenie mozne a realne jedine v nejakom presne definovanom a vymedzenom priestore... povedzme v nejakej firemnej strukture kde autonomne riadenie skutocne moze pomoct a aj nahradit cloveka .... uz ale v "otvorenej" premavke to podla mna nie je mozne taketo nieco... aky mas na to nazor dik....
9. 2. 2021 12:56
Autonomní řízení
Tesla ve vývoji autonomního řízení určitě není sama, ale na rozdíl od Apple své dosažené úspěchy Musk rád komentuje. Další firmy, které se tomuto technologickému převratu v individuální dopravě věnují jsou: Cruise, Waymo (Alphabet, Google), Voyage, Swift Navigation, Embark Trucks (ti se specializují na samořídící kamiony), CARMERA, Zoox (od loňského roku součást Amazonu), Nauto, Claudmate a další.
Zdroj: https://builtin.com/…ng-car-companies