Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai v Nošovicích pojede po obnovení výroby na dvě směny

Diskuze (4)

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku bude po opětovném spuštění výroby fungovat zpočátku na dvě směny místo obvyklých tří.

Střídat se bude ranní a odpolední směna, zaměstnanci, na které vyjde noční, dostanou náhradu mzdy ve výši 70 procent průměrného výdělku. ČTK to  řekl mluvčí automobilky Pavel Barvík.

Uvedl, že dočasný provoz ve dvou směnách umožní firmě lépe reagovat na aktuální složitou situaci na trhu. "Efektivnější bude i plánování dodávek materiálu od našich dodavatelů. Nepřítomnost pracovníků na nočních směnách nám dá možnost využít tento čas k dezinfekci a dalším opatřením pro zajištění maximální péče o zdraví našich zaměstnanců," řekl Barvík.

Ve slezské továrně kvůli pandemii nového typu koronaviru dočasně skončila výroba po noční směně v sobotu 21. března. Odstávka měla původně trvat do pondělí 6. dubna, tento týden ve středu ale automobilka oznámila, že ji o týden prodlouží. Výroba se tak má znovu rozjet po Velikonocích v úterý 14. dubna. Barvík uvedl, že obnovení provozu bude nezbytné, ačkoliv osobní i pracovní životy lidí bude pandemie ještě nějakou dobu ovlivňovat.

Během odstávky dostávají zaměstnanci náhradu mzdy ve výši 70 procent průměrného výdělku. Část pracovníků ale půjde do práce už příští týden v pondělí a úterý.

"Dvoudenní výjimku má oddělení převodovkárny z důvodů nutnosti zajištění dodávek pro naše partnery. Od středy se připojí k odstávce. Na dvou směnách se celkem jedná zhruba o 180 zaměstnanců," uvedl Barvík. Převodovkárna dodává výrobky také sesterskému závodu KIA ve slovenské Žilině, který bude znovu vyrábět od pondělí 6. dubna.

Hyundai v Nošovicích zaměstnává přibližně 3300 lidí. Dalších asi 8700 zaměstnanců pracuje u jejích subdodavatelů, z nichž většina výrobu rovněž přerušila.

Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Automobilka tam v březnu zahájila výrobu vozu Kona Electric, prvního automobilu na elektrický pohon sériově vyráběného v České republice. Kromě něj v závodě produkuje typ Hyundai Tucson a několik verzí modelu Hyundai i30. Automobilka vyrábí 1500 aut denně, loni vyprodukovala 309.500 vozů.

Výrobu zastavily automobilky a výrobci automobilových dílů po celé Evropě. V Česku nevyrábějí například ani automobilky Škoda Auto a Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA).

Diskuze (4)

Doporučujeme

4. 4. 2020 14:40
Re: panoptikum
Hele, Hyundai ČR už není tak vymaštěná organizace, jaká bývala, a po technické i designové stránce se ty auta výrazně lepší každou generaci, víme? ;-)
Avatar - Beefcake
3. 4. 2020 15:37
Re: panoptikum
To je diagnoza. Psychiatricka. S tym sa neda nic robit.
3. 4. 2020 13:39
Re: panoptikum
Vy musíte být pěkně zapšklý, co? Nějaká frustrace? Jinak si Váš postoj nedovedu vysvětlit. Tato automobilka, tak jako i jiné v této zemi živí tisíce lidí a jejich rodiny, tak si to přeberte.
Avatar - JirkaV8
3. 4. 2020 12:48
panoptikum
Kdyby se HMMC zavřelo celé, třeba jak se zabetonoval sarkofák po Černobylu, bylo by to lepší. 8-s