Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Veloster končí bez náhrady. Mohou za to crossovery

Filip Melich
Diskuze (10)

Hyundai Veloster druhé generace se prodává už jen na některých trzích a v jediném provedení. I jeho výroba bude příští měsíc ukončena. Automobilka kvůli slabým prodejům s nástupcem nepočítá.

Korejská média a zdroje blízké automobilce hovoří o tom, že Hyundai ukončí výrobu sportovního Velosteru N. A protože se druhá generace modelu vyrábí již jen v této jediné verzi, znamená to zároveň konec Velosteru jako takového. Připomeňme, že druhá generace se na českém trhu neprodává vůbec.

Video se připravuje ...

Přestože je škoda konce každého zajímavého hatchbacku, ukončení výroby Velosteru N je jen těžko překvapením. Přestože se druhá generace představila teprve v roce 2018, už loni například američtí zákazníci pocítili úbytek dostupných kusů ke koupi a v létě byl ukončen prodej všech provedení, krom vrcholné sportovní verze N. I ta však brzy zmizí, neboť zdroje blízké automobilce prozradily, že se v jihokorejské továrně značky chystá ukončení výroby Velosteru N, a to již letos v červenci.

Hyundai navíc oficiálně s žádným nástupcem modelu nepočítá. Jak je v poslední době zvykem, mezi důvody ukončení modelu bez náhrady patří crossovery. V tomto případě jeden konkrétní crossover – Kona. Tento model je pro Hyundai podstatně důležitější než Veloster. Nedávný příchod Kony N, která je na rozdíl od Velosteru N dostupná i u nás, byl finálním hřebíkem do rakve Velosteru.

Připočtěte k tomu příchod ostré Elantry N na americký trh a Hyundai už pro nevalně se prodávající Veloster N nemá opodstatnění. I kdyby se prodával u nás, kde není Elantra N k dispozici, konkurovaly by mu hatchbacky i20 N a i30 N, případně také i30 N Fastback.

Model Veloster se poprvé objevil v roce 2011, ale nikdy neměl úplně jednoduchý život. Přestože máme rádi zvláštní auta, která se něčím zajímavým odlišují od konkurence, konec Velosteru byl jen otázkou času. Ne každý zvláštní vůz může být hitem.

Filip Melich
Diskuze (10)

Doporučujeme

26. 6. 2022 22:47
Re: Auto, jehož...
Tak to Enko přišlo až s velkým zpožděním a ani se jich moc neprodalo. Prostě proto, že auto s různým počtem dveří na každé straně je pro drtivou většinu lidí nepřijatelné. A běžný Veloster jezdil opravdu hrozně, měl jsem tu "čest" si to osobně vyzkoušet. :-) Takže po vzoru Járy Cimrmana, pionýra slepých uliček, zvolávám: Tudy ne, přátelé! :-)
26. 6. 2022 09:43
Re: Auto, jehož...
Keby si si aspon dal namahu, ze sa jedna o Veloster N, ktoreho jazdne vlastnosti su vyborne, predtym, nez sem napises takyto blabol.
26. 6. 2022 00:07
Re: Vzdy ked vidim Veloster,tak....
Reklama je to pěkná, ale v praxi nesmyslná - ten chlápek by takovou mladou kočku určitě neposadil na zadní sedadlo a v případě kupátka už vůbec ne. :-)
26. 6. 2022 00:02
Auto, jehož...
...boky vypadají odlišně a které má navíc mizerné jízdní vlastnosti, pochopitelně nemůže pomýšlet na obchodní úspěch... Takže 99,9 % lidí tato korejská podivnost opravdu chybět nebude. :-)
Avatar - Martin911Turbo
25. 6. 2022 14:30
Re: Vzdy ked vidim Veloster,tak....
Před 3 lety když jsem měl svatbu a trip po Kalifornii, tak jich tam jezdilo dost