Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I čínské SUV může v ČR stát přes dva miliony. Jeho technika leckoho posadí na zadek

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Čínské automobilové značky nabírají směr Evropa, přičemž vyzdvihovány jsou hlavně pro své nízké cenovky. Elektrické SUV z Číny však může stát i 2,2 milionu korun. Co všechno za takovou sumu nabídne?

Čínské automobilky se napříč evropskými trhy prosazují stále více. I navzdory nemalým přepravním nákladům se u nás nabízí za atraktivnější ceny než zavedená konkurence. V Česku však existuje (zatím) jedna výjimka potvrzující pravidlo. Elektrické SUV Voyah Free se totiž ani v základní výbavě nevejde pod dva miliony korun.

Voyah Free je SUV velikostně odpovídající Volkswagenu Touareg. Nabízí se však výhradně s elektrickým pohonem a jeho prodej má u nás zaštiťovat stejná společnost, která nabízí také čínské vozy Dongfeng. Tvorba dealerské a prodejní sítě je sice zatím v plenkách, přesto už má model Free český ceník.

Technika, výkony a baterie

Předně si ale povězme něco o technice, kvůli které se leckteré evropské elektromobily jen tiše červenají. Free dostává dva elektromotory o systémovém výkonu 360 kW (480 k) a 750 newtonmetrech točivého momentu. Akumulátor má kapacitu 106 kWh (využitelná je stovka) a slibuje dojezd 500 kilometrů v kombinovaném cyklu, respektive 735 km jen ve městě (obojí dle metodiky WLTP). Na stovku vůz zrychlí za 4,4 sekundy a pokračovat může na maximální rychlost 200 km/h.

Video se připravuje ...

Není to žádný drobeček, SUV má na délku 4,9 metru a pohotovostní hmotnost 2340 kg. Navzdory nemalým rozměrům nenabízí třetí řadu sedadel, spokojit se musíme jen s pětimístnou konfigurací. Vpředu najdeme nápravu s dvojitými rameny, vzadu pak sofistikovanější víceprvek. Free navíc zvládne až dvoutunový brzděný přívěs. Kompromisy nepřináší prakticky v žádném ohledu.

Základní cena 2.079.900 Kč

Za základní výbavu si Číňané řeknou 2.079.900 Kč. Už ta je velmi bohatá, čítá například dvacetipalcová kola z lehkých slitin, plně diodovou světelnou techniku, 12,3“ obrazovku multimediálního systému, dvouzónovou automatickou klimatizaci, digitální přístrojový štít, osm reproduktorů, elektricky nastavitelnou sedačku řidiče, adaptivní tempomat, ale třeba i asistent nočního vidění!

Za příplatek 60.000 Kč dostanete balíček OP1, který přináší adaptivní vzduchové odpružení s rozmezím až 100 mm, automatické nastavení výšky světlometů, elektricky nastavitelné sedadlo spolujezdce a obě přední sedačky s masážní funkcí.

Komu by to nestačilo, může k prvním paketu za 40.000 Kč přihodit ještě druhý balík, jenž čítá celoskleněnou střechu s nastavením průhlednosti, Dynaudio systém s deseti reproduktory, inteligentní systém kvality vzduchu či monitorovací systém. Balíčky jsou pevně definované, připlatit už si můžete pouze 19.990 Kč za metalický lak.

Přijde vám cena elektromobilu Voyah Free s takovou technikou a výbavou adekvátní?
  • Ano, evropské značky by se měly zamyslet
    39,6%
  • Přijde mi to pořád moc
    6,5%
  • V žádném případě, je to příliš drahé
    53,9%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 230 čtenářů.

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Doporučujeme

10. 11. 2023 10:40
Čína? Proč ne?
Včera jsem v tom seděl. Ano, stojí to 2 miliony, což je ceníková cena, která jistě bude mít i možnost slev. Za rok koupíte třeba předváděcí vůz s nájezdem 3000 km za 1,5 mega. Tudíž stejně jako KIA EV9 a mnoho dalších aut, která se svou výbavou a zpracováním Voyahu ani zdaleka nepřibližují. Ovšem jeho kvalitu prověří teprve čas. Čína není malý trh a tam se tato auta prodávají dlouho. Jde jen o přepnutí v mozku evropana. Nepropaguji ani nezavrhuji. Jen neodsuzuji kvůli zemi původu. Koneckonců na evropských vozech je z Číny hodně součástek a nikomu to nevadí
Takže uvidíme co přinese budoucnost.
Ta doba, kdy tabulkám spolehlivosti vévodily evropští výrobci, je dávno pryč. Postupně se propadají tabulkou pod tlakem asijských značek. Mrzí mě to. Mám evropské auto.
Avatar - Barrichello
16. 6. 2023 09:43
Re: Věřím.
v PCHL maj dneska zas vycházky? :-) :-) :-)
Avatar - Barry Lyndon
15. 6. 2023 22:13
Re: Věřím.
Leda by se odvázal samotný Pitomio :D :yes:
15. 6. 2023 20:09
Re: Věřím.
Navíc s cenou přes 2mio Kč :-[]
Avatar - Barry Lyndon
15. 6. 2023 17:37
Re: Věřím.
Já moc ne, protože proruský dezolát bažící po čínském autě jen těžko půjde do elektromobilu. :D