Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I Panda měla svoje úlety: Nejpodivnější vydání malého Fiatu

Mirek Mazal
Diskuze (5)

Jsou ho plné italské cesty a v Evropě či ve světě se také neztratí. Řeč je o malém Fiatu, který za dobu existence vyjel z fabriky v několika netradičních verzích zajímavých nejen pro sběratele kontroverzních specialit.

Malého fiátku se od roku 1980 prodalo k osmi milionům kusů, jen první ze tří generací chtělo 4,5 milionu zákazníků. Loni zájem stačil na 19. pozici nejžádanějších aut starého kontinentu.

Evropské auto roku 2004 nemá jméno od strakatého medvěda, nýbrž odkazuje na římskou bohyni a patronku cestujících Empandu. Zajímavý fakt pro éterické bytosti, racionální jedinci chtiví po automobilových skutečnostech raději uvítají zajímavé postřehy ze života malého typu prohánějícího se nejužšími uličkami zapadlých vesniček mezi italskými vinicemi.

Speciální verze Fiatu Panda

Je to už 40 let, co Giorgetto Giugiaro navrhl první hranatou Pandu. Zřejmě netušil, že jeho lehkonohý pracant tu s námi bude čtyři dekády stále v plné síle. Během existence tří generací se vůz stal ikonou a motoristický svět zná nejméně pět speciálních verzí.

1. Fiat Panda Italia 90

Zde první unikát oslavoval italské hostitelství světového poháru ve fotbale pořádaného v roce 1990. Automobilovým symbolem byla hranatá Panda 750L lakovaná do bílého kabátu včetně všech mřížek i nárazníků. Čistý zevnějšek doplnila modrá sedadla dle italských týmových barev a největším gólem se staly poklice kol vytvořené do vzoru fotbalových míčů. Státní příslušnost podtrhla zeleno-červená linka po bocích třídveřové karoserie.

2. Fiat Panda Terramare

Úsměvná kreace je vzácná jednorázová konstrukce bývalého inženýra Maurizia Zanisiho z firmy Iso Rivolta. Šikovný strojař přestavěl modrou Pandu 4x4 na italský obojživelník pomocí nafukovacích vaků okolo vozu. K pohybu byl připraven motor vzadu připevněný k hliníkové plošině. Zdánlivě chatrné plavidlo skutečně fungovalo, za šest hodin překvapivě překonalo kanál La Manche bez jediného signálu Mayday.

3. Fiat Panda Alessi

Jednoduchá kombinace barev Pandy reprezentovala italský designový dům Alessi. Tvůrce kuchyňských doplňků nevšedního vzhledu spojil síly s Fiatem, aby společně rozzářili jižanské silnice dvoubarevnou speciální edicí. Dvoubarevné ztvárnění exteriéru designéři navrhli ve třech kombinacích odstínu karoserie sladěné s ochrannými lištami. Opět zaujmou poklice, tentokrát zdobené panáčkem firmy Alessi. 

4. Fiat Panda Mamy

Čtvrtá Panda je pro maminky a má rozdělená i posuvná zadní sedadla v poměru 50/50 s upevněním Isofix, dále nechybí jedno zpětné zrcátko navíc pro lepší kontrolu dětí a součástí rodičovské edice jsou také nadstandardní rohože nebo omyvatelné čalounění. Praktičnost rozšiřují háčky na tašky v kufru a jak je vidět, paleta laků byla vymyšlena přímo po něžné pohlaví.

5. Fiat Panda Hawaii

Hravost Italům nikdy nechyběla, i proto byla vydána aprílová edice havajského Fiatu určeného fanouškům televizního sitcomu The Inbetweeners. Žertovné provedení má žlutou karoserii, černé nárazníky a kontrastně červené dveře, což je jasný odkaz na model z britské situační komedie. „Panda Hawaii je ideální pro mladé muže, protože je levná na provoz, ale také přitahuje opačného pohlaví,“ řekl tehdy mluvčí automobilky k strakatému hatchbacku.

Mirek Mazal
Diskuze (5)

Doporučujeme

14. 7. 2020 03:09
A co Panda Imola?
Velmi zajímavá verze s "rychlými pruhy" v několika barvách - červená, modrá, černá,... : https://images.autouncle.com/…-1-2-dynamic.jpg
13. 7. 2020 20:16
Doplňme autora!
Jooj, no dúfal som, že pôjde o komplexnejší článok. Ideme teda doplniť autora? :)
Inak Panda Hawaii bol samozrejme len fotošop k 1. aprílu, ale seriál aj film The Inbetweeners vrelo odporúčam, chalan tam dostal od rodičov žlté Cinquecento Hawaii a hanbil sa zaň.

Takže dopĺňam dve verzie druhej generácie Pandy, ktoré teraz stretávam jazdiť v Bratislave.

Fiat Panda (čierna) 100 HP - benzínový štvorvalec 1,4 16V 74kW / 100k, 6-stupňový manuál, kotúče vpredu aj vzadu. Jazdil s tým niekto? Musela to byť zábava, ale v roku v 2007 za pol milióna korún u nás prakticky nepredajné.
http://car-images.bauersecure.com/…a100_1_560px.jpg?…

Fiat Panda Cross 4x4 (zelená) 1,3 Multijet 16V - naftový štvorvalec 51 kW / 70 k, 5-stupňový manuál, pohon všetkých kolies.
http://www.netcarshow.com/…2006-1024-0f.jpg
Avatar - Stejsn
13. 7. 2020 19:23
Pink?
Jak může chybět Panda Pink??
13. 7. 2020 19:23
panda
je super coolova krabička od sirek hlavne v tech "offroad" verzích.
do mesta podle me ideálka, krátká, přehledná karoserie, super světlá výška, neztratí se ani za městem. Jen ta dálnice bude trošku utrpení.