Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I starší vozy Audi mohou mít chytré funkce. Stačí tato malá krabička

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)

Značka Audi nabízí konektivitu pro starší vozy prostřednictvím Audi connect plug and play. Jak propojení auta s chytrým telefonem funguje a co všechno umí?

Nová služba Audi connect plug and play je k dispozici majitelům starších vozů Audi vyrobených od roku 2008. Kompatibilitu s konkrétním modelem lze snadno ověřit na webu. Pro aktivaci funkcionality nemusíte do servisu, stačí vám diagnostický modul Audi DataPlug a chytrá mobilní aplikace Audi connect plug and play, jíž stáhnete zdarma pro iOS i Android.

„Audi myslí na zákazníky, kteří zrovna nedisponují nejnovějšími modely své oblíbené značky a přesto by rádi využívali nejmodernějších online funkcí,“ uvádí k nové službě Jan Špinar, vedoucí divize After Sales společnosti Porsche ČR. „Stačí jen pár kliků na to, abyste v aplikaci zjistili, kam jste jeli, kde váš vůz stojí, za jak dlouho jej čeká servis nebo jak si přivolat pomoc.“

Podobnou vychytávku známe i z jiných značek koncernu Volkswagen a jak už jsme zmínili, aktivace je velmi jednoduchá. Stačí ověřit kompatibilitu vozu, stáhnout aplikaci a nainstalovat Audi DataPlug do vašeho auta skrz OBD II zdířku v prostoru pod volantem. Aplikace vás provede následnou instalací a jak se můžete přesvědčit ve videu přiloženém výše, celý proces zabere nanejvýš několik desítek vteřin.

Aplikace posléze sbírá údaje o automobilu a jednotlivých jízdách a sestavuje z nich pro motoristu zajímavé informace. Kromě počtu ujetých kilometrů či aktuálního množství paliva má majitel přehled o cestování díky knize jízd. S ní máte při ruce nástroj, který vám umožní vést si přehledné záznamy, a současně díky kategoriím rozlišovat mezi služebními a soukromými cestami. Vzhledem k funkci automatického zaznamenávání jízd lze snadno získat informace o začátku a konci cesty, době jízdy (datum a čas) a průběhu trasy. Data lze v případě potřeby z aplikace exportovat.

Stejně tak si může vést přesné informace o tankování a výdajích za pohonné hmoty. Malá krabička rovněž vytváří statistiky o jízdách – vyhodnocuje akcelerace, rychlost, otáčky motoru či brzdění a hledá rezervy v jízdním stylu řidiče, na kterých by mohl zapracovat.

Služba má také přehled o tom, kde se vaše vozidlo zrovna nachází, takže nebudete mít problém jej najít na přeplněném parkovišti. Prostřednictvím několika kliknutí v aplikaci si lze také snadno sjednat servisní prohlídku či zavolat asistenční službu, když se zrovna dostanete do prekérní situace. Za malého, avšak velmi šikovného pomocníka si značka Audi účtuje jen 1090 Kč, což je vzhledem k výše popsaným funkcím férová nabídka.

Více o službě Audi connect plug and play se dozvíte na webu automobilky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)

Doporučujeme

21. 12. 2021 20:21
Nadpis
Podle nadpisu jsem očekával spíše doplnění podpory Android Auto nebo Apple carplay, ale ne tuhle kravinu, která má minimum praktického využití.
21. 12. 2021 15:25
Re: VW Dataplug
Tak furt je to asi menší zlo, než podvod jménem Škoda SmartGate. To se nepřipojuje do běžně dostupného OBD, ale je to třeba zapojit někde pod palubkou.

Bylo to ve výprodeji za 3 stovky, tak jsem to koupil. Po prolistování návodu jsem pochopil, že do takové procedury jít sám u tenkrát asi tříletého auta nechci, tak jsem to nechal udělat v servisu. Dalších cca 1500 za montáž a bylo to úplně k ničemu.

Když jsem si pak před necelými dvěma lety koupil nový telefon, tak jsem zjistil, že ty pitomé aplikace už nejdou z Google Play ani stáhnout, protože Škodovka je nahradila novějšími a ty už starší SmartGate ani nepodporujou. Strašná kurvárna od Škodovky.

Děkuji za připomenutí. Jak bude na pořadu dne nové auto, tak to má u mě Škodovka penalizaci hned na startu, než vůbec začnu vybírat.
Avatar - Roman Horký
21. 12. 2021 12:39
Re: VW Dataplug
Opravdu ta krabička umí toto? Raději se neptám, za kolik. Vždyť toto dokáže OBD Dongle za 200 plus apka zdarma v mobilu. Myslel jsem že to má přinést retrofit ACC, Lane assist, park assist atd. Tak nechápu smysl.
21. 12. 2021 11:23
VW Dataplug
VW Dataplug pouzivam uz 4 roky, ale spis bych rekl, ze se nevyplati. A to VW Dataplug je levnejsi nez Audi verzi. (A Mercedes modul stoji asi tretinu!).
Auto mam r.v. 2008, takze to nedokaze zobrazit vsechny funkce, napr. napeti baterie. Problem je v tom, ze je to nepresne. Kilometry to zaokrouhluje a pocet litru pri tankovani to snad jen odhaduje. Kazde tankovani musim opravovat, ale jelikoz si vzdycky vedu tabulku o tankovani zvlast, mam data presnejsi.

Brzdeni motorem aplikace vyhodnocuje jako prilis velke otacky a doslova to nesnasi jizdu na dalnici. Rocni prumer "prijemnosti jizdy" mam na 91%.

Spis doporucuji si to vyzkouset, co vsechno to na vasem aute bude podporovat a pak zvazit nakup. Ale cena je prestrelana.

Aplikace dlouho nemela zadny update a chyby momentalne neopravuji, i kdyz jsem jim daval nekolikrat zpetnou vazbu a to mi pak i z Nemecka volali.

A "Služba má samozřejmě nonstop přehled o tom, kde se vaše vozidlo zrovna nachází, takže nebudete mít problém jej najít na přeplněném parkovišti." samozrejme neni pravda, pouze vam ukaze, kde jste naposledy zaparkovali. Pokud vam s autem nekdo odjel, tak to nezjistite, neni to online.