Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti Q30: Japonský hatchback ze všech stran

Diskuze (12)
Zatím si říká „koncept“ a předvádí se jen na obrázcích, ve skutečnosti ale jde o předsériovou podobu nového hatchbacku od Infiniti.

Po sedanu střední třídy Q50 se chystá další z nových Infiniti – kompaktní hatchback Q30. Karosářskou formou i designem cílí hlavně na evropské zákazníky, a tak se bude vyrábět v britském Sunderlandu u Nissanu. Dnes odsud vyjíždí modely Qashqai, Juke, Note a Leaf, nové Infiniti se bude vyrábět od roku 2015. Plánuje se produkce 60 tisíc kusů ročně, rozšíření továrny stálo 250 milionů liber (7,5 miliardy Kč) a vytvořilo tisíc nových pracovních míst.

Výrazné tvary konceptu se hrdě hlásí k japonskému původu. Přední partie připomínají větší Q50, extravagantní řešení zadního sloupku je zase jasným odkazem na dva roky starý koncept Etherea. Některé detaily se nejspíš ještě zjemní, jinak se ale díváme v podstatě na hotové auto – platí to i pro interiér s organickým designem palubní desky a pro značku typickým fialovým podsvícením.

Technické detaily zatím chybí, má se ale za to, že Infiniti využije platformu MFA od Mercedesu (v třídách A, B, CLA a GLA). V rámci partnerství aliance Renault Nissan a koncernu Daimler by to byl další krok technické spolupráce – Mercedes již odebírá motor 1.5 dCi a na základech Renaultu postavil model Citan, Infiniti z Německa bere 2,2litrový dieselový motor. S technikou MFA se modelu Q30 otevře možnost mít dvouspojkovou převodovku nebo pohon všech kol. Do úvahy ale připadá i nová modulární platforma CMF, kterou Nissan poprvé použije u SUV X-Trail.

Diskuze (12)
Avatar - pelikoš
9. 9. 2013 18:42
jojo
v žádném případě to nepřipomíní mazdu 3, ale právě infiniti.a to něco mezi ex a fx
[odkaz] [odkaz] [odkaz]
Avatar - pelikoš
9. 9. 2013 17:36
wow
infiniti nabírá vítr do plachet. q50 - bomba,studie q30 další bomba.
infiniti jede :yes: :yes: :yes:
Avatar - pelikoš
9. 9. 2013 17:35
Re: trosku mi to tiez pripomina mazdu
nejen interiér.infiniti jede ;-)
Avatar - pelikoš
9. 9. 2013 17:34
Re: Překrásný kousek!
opravdu nádherný... :yes: :yes:
9. 9. 2013 13:35
Re: Překrásný kousek!
Osobně musím upozornit na nový designový prvek, který se poprvé objevil u BMW 3 a Rapidu. Návaznost světela masky. ;-)