Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Isuzu N35 150L 4x4: Novinka na českém trhu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Novou posilou v portfoliu Isuzu Trucks je model N35 150L 4x4 s přiřaditelným pohonem všech kol.

Nový model v nabídce Isuzu Trucks Czech Republic, s.r.o. je postaven na bázi modelu N35 o celkové hmotnosti 3,5 tuny.

S ohledem na lepší manévrovací schopnosti v členitém terénu, nebo v úzkých ulicích při plnění komunálních služeb, byla zvolena užší varianta L s šířkou 1855 mm přes zadní blatníky (maximální šířka nástavby činí 2120 mm).

Od ostatních modelů řady N se tato novinka liší řadou modifikací, z nichž tou hlavní je samozřejmě systém pohonu všech kol.

Srdcem elektropneumatického systému je rozdělovací převodovka s řetězovým převodem a viskózní spojkou v zadní části standardní převodovky. Točivý moment je přenášen spojovacím hřídelem k diferenciálu přední nápravy a uzamykatelným volnoběžkám v nábojích předních kol.

Úpravám se nevyhnul ani podvozek. Standardní nápravnici profilu I na přední nápravě nahradilo nezávislé lichoběžníkové zavěšení a listové pružiny vystřídaly torzní tyče. Zadní náprava je pak tuhá s odpružením listovými pružinami.

Posílena je i brzdová soustava. Tu tvoří ventilované kotoučové brzdy vpředu a bubnové brzdy vzadu, ABS, regulace prokluzu ASR, elektronické rozdělení brzdné síly EBD a výfuková brzda.

Vozidlo disponuje rozvorem náprav 2750 mm, délkou podvozku 5250 mm a karosovatelnou délkou 4105 mm.

K pohonu modelu N35 150L 4x4 slouží vznětový přeplňovaný čtyřválec Isuzu D-Core s čtyřventilovou technikou DOHC, přímým vstřikem paliva s tlakem 1800 bar, turbodmychadlem s variabilní geometrií a mezichladičem stlačeného vzduchu. Výkon tohoto třílitrového agregátu činí 110 kW (150 k) při 2800 min-1, točivý moment pak dosahuje 375 Nm při 1600 až 2800 min-1.

Tato pohonná jednotka plní emisní normu Euro 5 EEV pomocí filtru pevných částic a oxidačního katalyzátoru, tedy bez použití AdBlue. O přenos točivého momentu se stará manuální plně synchronizovaná pětistupňová převodovka s rozsahem převodových stupňů 5,979 až 0,795.

Isuzu Trucks má pro stavebnictví a komunální sféru připraveno několik nástaveb a řešení. Sklápěče Isuzu nabízejí možnost sklápění do tří stran, automatické odjištění postranice i zadního čela a možnost volby pohonu čerpadla hydrauliky od převodovky, motoru nebo z palubní sítě.

Zmínku zaslouží také nosič kontejnerů, který v sobě kombinuje výhody kontejneru i jednostranného sklápěče. Objednat lze také aktivní kontejner, který disponuje hydraulickým jeřábem pro nakládku či vykládku materiálu. V případě požadavku na vyšší nosnost stačí odložit kontejner s jeřábem a nosnost vozidla vzroste o hmotnost nevyužitého jeřábu.

Výrobce garantuje u Isuzu N35 150L 4x4 tříletou záruku bez omezení počtu najetých kilometrů a nabízí pevné servisní náklady v Kč/km až na 6 let provozu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)