Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar F-Type otestoval padák pro raketový vůz Bloodhound SSC (+video)

Jan Mička
Diskuze (0)
Pokořit pozemní rychlostní rekord není lehké, neméně obtížné však bude z obrovské rychlosti zase zastavit. Pomoci má padák testovaný prostřednictvím Jaguaru F-Type.

O projektu Bloodhound SSC jsme už jistě slyšeli. Jedná se o automobil připravený pokořit pozemní rychlostní rekord, který aktuálně činí 1227.986 km/h. Stanoven byl již v roce 1997 a v kokpitu monstra jménem ThrustSSC seděl stíhací pilot Královského letectva Andy Green. ThrustSSC je oficiálně první automobil, který prolomil zvukovou bariéru.

Projekt Bloodhound vznikl v roce 2008. Stojí za ním Andy Green a Richard Noble, držitel rychlostního rekordu z roku 1983 (dosáhl rychlosti 1019.47 km/h). Nová meta ale byla položena mnohem dál - pánové si totiž dali za cíl prolomit hranici 1000 mph, tedy 1609 km/h. Pomoci má propracovaná aerodynamika a spolupráce proudových a raketových motorů, jak ale z takto vysoké rychlosti zastaví?

Proces zastavení vozu Bloodhound SSC je rozdělen do tří částí – pilot nejprve vypne všechny motory a odpor karoserie sníží rychlost o 200 mil v hodině, dále se zapojí brzdící štíty a padáky, a teprve v rychlosti něco přes 300 km/h nastoupí konvenční kotoučové brzdy. Selhání jedné z klíčových částí by mohlo mít tragické následky, proto se testují, dokud je ještě čas.

Klíčová bude hlavně funkce padáku, které tým Bloodhound testoval za pomoci Jaguaru F-Type R. Ten sice dokáže uhánět „pouze“ rychlostí 300 km/h, tedy o brutálních 1309 km/h pomaleji než speciálně vyvinuté raketové vozidlo, neexistuje však moc běžně dostupných automobilů, na kterých by se dal test provést. Zkouška se odehrála na základně Královského letectva v britském Suffolku a za volantem seděl sám Andy Green. Právě on se totiž později pokusí o prolomení rychlostního rekordu.

Jan Mička
Diskuze (0)