Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover po zprávách v médiích svolává v Číně tisíce vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (68)
Čínská televize CCTV uvedla, že mají vozy Range Rover Evoque problém s převodovkami. Do servisu musí tisíce exemplářů.

Britský výrobce luxusních automobilů Jaguar Land Rover svolává do servisů v Číně více než 36.000 vozů SUV. Čínská média před několika dny uvedla, že ve vozidlech byly použity závadné převodovky. Čínští regulátoři poté automobilku požádali, aby začala okamžitě jednat a potenciálně závadné vozy Range Rover Evoque povolala ke kontrole.

Čínská státní televize CCTV v nedělním pořadu pro spotřebitele podrobila zmíněné vozy kritice kvůli problémům s převodovkou, které se prý objevily u některých těchto aut. Britský výrobce prý na stížnosti zákazníků neodpověděl. Zdejší úřad pro dohled nad kvalitou, inspekci a karanténu ve čtvrtek oznámil, že automobilka musí bezodkladně jednat, aby potenciálně závadné vozy opravila a prodloužila záruční dobu. Celním úřadům kromě toho doporučila, aby dovoz vozů Evoque sledovaly. Jaguar Land Rover, jehož majitelem je indická automobilka Tata Motors, se zákazníkům omluvil.

Land Rover je jednou z automobilek, které v Číně čelí vyšetřování kvůli možnému protikonkurenčnímu jednání. Automobilka loni v říjnu předpověděla, že tempo růstu jejího prodeje v Číně zpomalí v tomto roce na polovinu. Souvisí to s pomalejší expanzí čínského automobilového trhu, který je největší na světě.

Kromě Jaguar Land Roveru se terčem kritiky nedělního pořadu CCTV staly i společné podniky, které mají v Číně zahraniční automobilky Nissan, Volkswagen a Mercedes-Benz. CCTV jim vytkla, že si ve svých servisních střediscích účtují příliš vysoké ceny. Automobilky se poté omluvily.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (68)
Avatar - white label
23. 3. 2015 17:48
Re: Ukazuje se,
Myslel jsem sofistikovanost s prioritou (uživatelského) komfortu, ne prioritou co nejmenších rozměrů a nízké hmotnosti. Pokud mám prioritu v rozměrech/hmotnosti a počtu převodových stupňů k tomu, těžko můžu dát zároveň přednost složitějším metodám/konstrukčním řešením apod.
Avatar - Ji/Ri
23. 3. 2015 17:35
Re: Cinan se proti smejdu brani, evropan drzi h..u
Máš pravdu, Gilgite, souhlasím v plném rozsahu. Že by další vlastňák? >:D ;-)
23. 3. 2015 17:11
Re: Ukazuje se,
Mě to přijde spíš naopak. Že je tahle 9st. kvůli úspoře místa sofistikovaná až moc.
Avatar - white label
23. 3. 2015 15:34
Re: Ukazuje se,
Ono taky není nikde nepsané, že více stupňů znamená automaticky "vyšší" sofistikovanost (konstrukce) převodovky, viz srovnání příčné 9st. ZF s podélnou 8st. ZF.
Avatar - Blue Sun
23. 3. 2015 15:32
Re: Pěknej průšvih!
Nepamatuju si, že bych o jakékoli svolávačce četl, u takové značky se vždycky provalí. Naopak, jiní neřeší ani zdraví nebezpečné věci (airbagy Roomsteru).
Hromadné žaloby u nás bohužel vůbec nemají tradici, v ČR jsou navíc hořce okořeněny tím, že se obvykle obrátily proti žalujícím.