Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover představuje Project Vector: Elektrické přepravníky bez řidiče

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Společnost JLR dnes překvapila projektem, o kterém se doposud nemluvilo. Testuje vlastní autonomní přepravníky.

Firma Jaguar Land Rover představila světu zcela novou elektrickou platformu, která je vyjma jiného určena pro širokou škálu autonomních a sdílených vozů. Projekt autonomních přepravníků se zcela odlišuje od práce, kterou jsme si s automobilkou spojovali pro příští měsíce. Jenže všechno je už v pokročilé fázi a novinky se brzy začnou testovat v reálném provozu.

K testům pochopitelně poslouží Coventry – domovina firmy. Vedení značky už se dohodlo s příslušnými úřady na spolupráci, ti kooperaci chápou jako živou laboratoř pro budoucí mobilitu. Nová platforma s názvem Project Vector se světu oficiálně představila tento týden, generální ředitel JLR Sir Ralf Speth ale při debutu prozradil, že na projektu se tajně pracuje již několik let.

„Jaguar Land Rover reaguje na trendy moderní společnosti. V rámci tohoto projektu spolupracujeme s akademickou obcí, jednotlivými dodavateli a digitálními službami, abychom vytvořili propojené integrované systémy mobility, základní stavební kameny pro budoucnost. Project Vector je odvážným a inovativním skokem vpřed k naplnění našich cílů,“ nechal se slyšet Speth.

Vozidla mířící na testy v Coventry mají na délku čtyři metry a jsou určena výhradně do města. Akumulátory jsou uložené v rovné podlaze, což posléze umožňuje různě tvarované karoserie i uzpůsobení kabiny. JLR říká, že testovací vozy mohou být určené pro soukromé, ale i sdílené účely, případně pro komerční použití v nejrůznějších podmínkách.

Všechno má na starost Dr. Tim Leverton, významný inženýr a výzkumný pracovník, jenž dříve pracoval jako hlavní inženýr společnosti Tata Motors, ale zkušenosti sbíral i v BMW při stavbě nového Rolls-Royce Phantom. Projekt byl financován společností Jaguar Land Rover, ale je strukturován coby start-up, jenž plánuje hledat další investory.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme