Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak by vypadaly dnešní známé elektrické vozy v 60. letech? Není to vůbec špatné

Jan Zajíc
Diskuze (28)

V historii automobilismu se samozřejmě objevovaly různé trendy spojené nejen s designem aut, ale třeba také s technikou, typem pohonu nebo bezpečností.

Mezi nejzajímavější období jistě patří 60. léta minulého století, která byla z pohledu nadšence do aut velice rozmanitá - tedy samozřejmě v kapitalistické části světa.

Ve Spojených státech nastala doba muscle cars, nadupaných, ale přitom relativně dostupných vozů s obrovskými osmiválci, silnice tam ovšem brázdily také majestátní kolosy s opulentní výbavou. Obrovský rozmach v 60. letech zažívá automobilový průmysl v Japonsku.

A zajímavé věci se děly i v Evropě. Zrodilo se například Lamborghini Miura s motorem uprostřed, podle některých tvrzení vůbec první supersport planety. Porsche světu dalo 911 a u Ferrari vznikl třeba model 250 GTO, auto, které nyní pravidelně trhá aukční rekordy.

Velká Británie přišla s Jagurem E-Type, Astonem Martin DB5, ale také například s prvním Mini (prodávat se, pravda, začalo už v roce 1959). BMW zase nabídlo sedany takzvané Neue Klasse, které z velké části vytvořili reputaci značky, jak ji vnímáme ještě dnes.

Šedesátá léta prostě byla zajímavá.

I současnost má pochopitelně svoje specifika a svoje trendy. Mezi ty nejvýraznější patří elektrifikace, vznik plug-in hybridů a elektromobilů.

Lidé z australského webu Chasing Cars se proto zamysleli, jestli by se tyhle dva světy - tedy 60. léta a současná éra elektromobility - nedaly propojit. A nejen to, nakonec je skutečně zkombinovali.

Výsledkem jsou vize současných elektrifikovaných automobilů, které ovšem vypadají tak, jako by se vyráběly právě v 60. letech.

Všechny ilustrace najdete s popisky v galerii.

Jan Zajíc
Diskuze (28)

Doporučujeme

Avatar - Blue Sun
14. 1. 2021 08:31
Grafik
má zjevně nulovou představivost a ještě menší povědomí o šedesátých létech...
Avatar - Blue Sun
14. 1. 2021 08:30
Re: Bawor
Tak to předpokládá snad každý. Hlavně pokud se tu zcela a úplně náhodně objeví v den, kdy Romča skončí pod svým oficiálním... :-D
Avatar - Mikesus
14. 1. 2021 03:39
Re: Tohle by měli zakázat.....
Kdo má číst takové nesmysly? Na normální odpověď se nezmůžeš?
Avatar - chalan66
13. 1. 2021 21:28
hrôza
Ten grafik musí riadne ťahať ! :-)))))))))
13. 1. 2021 21:14
Tohle by měli zakázat.....
....a ne reklamu, kde se Yaris trošku rychlejc rozjede. Nechápu, kde se mohou generovat prachy na takovýhle hnoje. Mám obavy, že v té Austrálii není úplně všechno v cajku.....