Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak udělat z ojetého vozu SEAT chytré auto? Stačí chytrý telefon a malá krabička My SEAT DataPlug

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)

Nejen nové automobily mohou být vybaveny chytrými systémy konektivity, které řidičům usnadňují každodenní život. Řešení pro své zákazníky nabízí SEAT a my se jej rozhodli vyzkoušet.

Multimediální systémy s prvky konektivity se dnes stávají standardem napříč všemi automobilovými segmenty. Není se co divit. Jejich chytré funkce a online spojení s okolním světem sbírají pro majitele auta důležitá data, která mu mohou usnadnit každodenní život. Když ale člověk chce konektivní auto, opravdu si musí koupit zbrusu nové?

V případě značky SEAT ne. Španělská automobilka totiž v rámci oficiálního příslušenství nabízí za 990 Kč takzvaný My SEAT DataPlug. Je to malá chytrá krabička, která po propojení se smartphonem udělá váš vůz konektivní, aniž byste si museli připlácet za drahé multimediální systémy.

Co je k tomu potřeba? Důležité je vědět, jestli je vaše auto s DataPlugem kompatibilní. Služba je dostupná pro vozy vyrobené od roku 2008, přesto je lepší si ověřit, jestli právě vaše vozidlo zvládne se zařízením komunikovat. Přehled všech kompatibilních aut najdete snadno na oficiálním webu automobilky. DataPlug potom komunikuje s aplikací My SEAT App, která je pro zařízení Apple i Android ke stažení zdarma. Musíte mít pouze operační systém iOS 10.0 či Android 5.0 (nebo novější). To je v moderních telefonech standard.

My SEAT DataPlug je malé zařízení, které dostanete v krabičce společně s návodem a dalšími instrukcemi. Vlastně ale ani nejsou potřeba, protože instalace je opravdu snadná. DataPlug se zasune do diagnostického rozhraní OBD2 v prostoru pod volantem a prostřednictvím bluetooth se spáruje s vlastním účtem v mobilní aplikaci. Ten už možná máte, případně si vytvoříte nový. Celý proces zabere nanejvýš několik minut.

V aplikaci poté vyhledáte svůj vůz se zapojeným DataPlugem a počkáte, až se bezdrátově propojí. No a máte hotovo! Veškeré důležité informace o vašem voze máte nyní jako na dlani. Hned na úvodní obrazovce vidíte aktuální stav nádrže, počet ujetých kilometrů, případně si můžete hlídat termíny servisních prohlídek. A pokud byste se náhodou na cestách dostali do potíží, několika kliknutími zjistíte kontakt na nejbližší servis, případně tam rovnou zahájíte navádění.

Ani tím ale možnosti aplikace nekončí. Můžete sledovat a plánovat své cesty, sbírat data z nepřeberného množství grafů, případně si po dotankování vyplňovat údaje o cenách pohonných hmot a tím mít do puntíku přesný přehled o výdajích za jednotlivé cesty. A aby toho nebylo málo, v jedné ze záložek najdete ty nejčerstvější informace přímo od automobilky. Když značka připraví nějakou zajímavou akci třeba na originální příslušenství, víte o tom jako první.

Za necelých tisíc korun tak dostáváte službu, která toho umí opravdu hodně. Pokud máte vůz SEAT vyrobený od roku 2008, ale není vybaven chytrým multimediálním systémem, zařízení My SEAT DataPlug můžeme jedině doporučit. Na cestách je to šikovný pomocník, kterého máte neustále při ruce.

Video se připravuje ...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)

Doporučujeme

30. 8. 2020 08:05
Re: Xmarton
Je to dost. Aj ked funkcii je tam viacej napr. aj dialkovy start a komplet monitorovanie vozidla.
Avatar - zaplosak
30. 8. 2020 08:04
s cigána
taky uděláš blonďáka - ale vžtdycky bude černej... :D
29. 8. 2020 19:57
Xmarton
Xmarton To vie na viacere znacky. Len je drahsi.
29. 8. 2020 13:45
Jiná auta...
Zajímavé, rozhraním OBD2 jsou vybavena všechna nová auta, nejen Seat. Nefungovalo by to potom i u jiných zanček?! Byla by to cesta jak získat konektivitu s Android auto i tam, kde není standardně nabízena a nebo je, ale za nesmyslnou cenu.
29. 8. 2020 13:35
Jak by řekl soudruh Šebek...
... A komu tím prospejete, CO!


Edit: a ty bannery si už strcte za klobouk. Že prý nejvetsi auto server v ČR a nejste schopni si optimalizovat stránku. Polovina lidí to čte akorát na ha*zlu na telefonu.