Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak za volantem ušetřit? Jednoduše – zpomalte!

redakce AUTO.CZ Jakub Švec
Diskuze (33)

Nejen v době, kdy řada domácností hledá možnosti úspor, mohou přijít vhod tipy na úspornou jízdu. Spotřebu paliva výrazně ovlivníte třeba rychlostí jízdy, a to i o litry. Vyzkoušeli jsme to.

Současná doba nepřeje téměř nikomu z nás a každá možnost finanční úspory se hodí. Jednou z oblastí, ve kterých se významným způsobem promítlo zdražování, jsou automobily a pohonné hmoty. Hodí se proto vědět, jakým způsobem lze při provozu ušetřit. Například šidit servis nebo pneumatiky se rozhodně nevyplácí, ale ušetřit můžete svým jízdním stylem.

Video se připravuje ...

Tématu úsporné jízdy se ujal Martin Vaculík, jehož první video jste mohli shlédnout v minulém týdnu a na druhý díl se můžete těšit tento pátek. Jeden faktor jsme se však rozhodli ještě zdůraznit v samostatném článku. Je jím rychlost jízdy, která může být jednou z nejjednodušších cest ke snížení spotřeby paliva.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

redakce AUTO.CZ Jakub Švec
Diskuze (33)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
9. 11. 2022 09:15
Re: Nejvíc ušetříte
Přesně tak. LPG nedostatek není, je to ropný plyn, ale jde vyrábět i tzv. BioLPG.

U výkoných aut pokud je dostatečně dimenzován reduktor, popř. použity dva a odpovídající vstřiky, není problém. Známý dělal na LPG i Hellcat. Všechno se dá :-)

Oproti stejně výkonné naftě jezdíš za hubičku, bo LPG cca 17 kč a Nafta cca 45.
Avatar - speedfred
8. 11. 2022 17:13
Re: Jasny
:no: :no: Až takto jazdíš tak fakt nemám pekné slovo pre teba. A to neblikám, netrubim (pokial nie sú nejaké extrémy) a vcelku som už zmierený s tým ked sa v kopcoch obiehajú kamióny.
Avatar - Dzakobo
8. 11. 2022 16:04
Re: Nejvíc ušetříte
Jestli tomu dobře rozumím, tak při rafinaci ropy v Evropě je nedostatek nafty, naopak přebytek benzínu - to jen opakuju. "Odpadním" produktem rafinace je i LPG (propan) a jelikož zde jezdí málo aut na LPG a v málo objektech se topí propanem ze zásobníku (to, že podléhá velmi nízké spotřební dani je bonus k dobru) je propanu také v podstatě nadbytek. A to se vyplatí. Nafta - je drahá, nedostatková a určité riziko s dostatkem močoviny... Zvláště u výkonných motorů, které mají nepřímé vstřikování je LPG jasná volba :-) S klidem bych LPG nandal (raději s přímazem) i do takového Mase. Granturisma :D
Avatar - Mokrous
8. 11. 2022 15:43
Re: Jasny
Každá radost něco stojí.
8. 11. 2022 14:55
Re: Jasny
Spotřeba není až tak dramatická, jak by to mohlo vypadat. Za určitých okolností se dá dosáhnout i na jednociferné litry na sto. :-)