Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Cherokee má zpoždění kvůli devítistupňové převodovce ZF

David Bureš
Diskuze (20)
Americký výrobce SUV a terénních aut pracuje na nápravě problémového automatu. Řešením má být aktualizace softwaru.

Vývoj nové techniky bývá náročný. Automobilka Jeep měla příští týden novinářům oficiálně představit novou generaci modelu Cherokee. Akci však odložila, a to kvůli problémům s novou automatickou převodovkou.

Cherokee má použít nový devítistupňový automat z dílny německé firmy ZF. Její vývoj je však problémový, výrobce v oficiálním stanovisku tvrdí, že v posledních několika týdnech během finálních testů kvality a životnosti zjistil, že má možnosti k dalšímu zlepšení hnacího ústrojí.

Za mlhavým sdělením se údajně skrývá fakt, že v kombinaci s motorem 2.4 MultiAir II z řady Tigershark má převodovka problémy zařadit osmý a devátý stupeň. Problémem je údajně i přeskakování převodů, k němuž je automat navržen.

Jeep chce tento problém vyřešit a kvůli snaze o další čas na vývoj prezentaci Cherokee v americkém Seattlu odložil. V současnosti tak vývojáři pracují na aktualizaci softwaru převodovky, což dokazuje, že problém není na mechanické bázi.

Cherokee je pro Jeep velice důležitým modelem, a tak automobilka nechce zákazníky odradit negativními recenzemi novinářů. Výrobce si od Cherokee slibuje vysoké prodeje, a to nejen v USA, ale i na zahraničních trzích. Auto má navíc dokázat, že i Jeep může sdílet platformu s vozy koncernu Fiat. Základem Cherokee je platforma D-Evo (CUSW) známá z Alfy Romeo Giulietta.

O problémech s vývojem a možném odsunutí zahájení prodeje Cherokee se hovořilo už v minulých měsících, sériová výroba byla zahájena s měsíčním zpožděním. Jeep ale trval na tom, že se auto začne prodávat během třetího čtvrtletí tohoto roku. Automobilka to zřejmě dodrží, prodej Cherokee podle posledních zpráv začne v září.

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - Ham.
12. 8. 2013 19:08
Re: 9 stupnu
To co popisuješ u XF nevidím jako problém 8ZF jako takové, ale spíš o naladění elektroniky resp. sladění ovládacího SW převodovky s motormanagementem, třeba u 5er nebo 3er se základním 20d funguje bez problémů.
Avatar - Barrichello
12. 8. 2013 18:41
Re: 9 stupnu
s lepším zrychlením a nižsíá spotřebou souhlasím. O hladkosti řazení se budu hádat, stará 6HP26 řadí sametově. Jde hodně o sladění motoru s převodovkou, 8ZF taky umí řadit blbě, když k sobě nemá motor.
Viz Jaguar XF se základní, chcíplým dehtovým motorem kde ta převodovka řadí neustále nahoru dolůů....
Avatar - Barrichello
12. 8. 2013 18:39
Re: 9 stupnu
dalším bude nová generace chrysler 200 a možná i Dodge Avenger, pokud v té nové generaci bude. Výhledově by tuto převodovku měl prý dostat i Voyager, Journey...
Avatar - Barrichello
12. 8. 2013 18:36
Re: 9 stupnu
:yes: :yes: :yes: :yes:
Avatar - Barrichello
12. 8. 2013 18:36
Re: Není tomu tak dávno kdy Cherokee byla hezká auta
se spolehlivostí to žádný problémy nemělo....