Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep slaví 80 let, zákazníci se mohou těšit na speciální modely

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Automobilka Jeep, specialista na SUV a offroady, letos slaví své 80 narozeniny. Dárky ovšem dostanou zákazníci.

Během osmi dekád na trhu se modely značky Jeep propracovaly z pozice válečníků a těžkých pracantů na univerzální společníky. V nabídce sice stále nechybí stále pravověrné offroady, ty však doplňují velká a prostorná SUV i kompaktní crossovery do města. Evolucí ovšem prošly i pohonné jednotky.

Modely Jeep jsou sice stále dostupné i s osmiválcovými motory, do budoucna se však Jeep chce stát nejekologičtějším výrobcem SUV na světě. V minulém roce tak automobilka v Evropě představila své dva první plug-in hybridní modely - Renegade a Compass s označením 4xe. Pro Jeep se tak jedná o první modely, které nabídnou alespoň dočasnou zcela elektrickou a bezemisní jízdu. A brzy jich bude přibývat.

Nyní se už ale pojďme podívat na dárky, které si Jeep připravil pro své stávající i budoucí zákazníky. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že k takto výjimečnému jubileu vznikla speciální edice „80th Anniversary“, kterou dostanou modely Renegade, Compass, Wrangler a Gladiator. Edice by měla vycházet z nejprodávanějších výbav a v základu by měla kromě výraznějšího vzhledu nabídnout i speciální výbavu.

Další zajímavou novinkou je program „Jeep Wave“, díky kterému se mohou zákazníci těšit na exkluzivní služby servisu a výjimečné zážitky s Jeep komunitou na speciálních akcích. Ostatně označení Jeep „Wave“ vzniklo právě z pozdravu dvou zdvižených prstů na volantu, kterým se komunita majitelů Jeepů zdravila a mnohdy stále zdraví.

Mezi hlavní výhody programu Jeep Wave by měla patřit například služba Easy Care, zajišťující dvouletý program údržby, silniční asistence dostupná 24/7, služba Priority Customer Service zprostředkovávaná vícejazyčným Jeep Call Centrem nebo možnost navštěvovat speciální akce pořádané Jeepem. Tento program už by měl na evropských trzích běžet.

Teď už se ale pojďme podívat na specifika jednotlivých modelů ve speciální edici 80th Anniversary. Jako první by měl na trhy dorazit Jeep Renegade 80th Anniversary, jehož exteriér zdobí černá maska chladiče v odstínu Granite Crystal, 18palcová litá kola a speciální plaketky 80th Anniversary. Součástí výbavy jsou také ztmavená okna nebo Full LED paket. Interiér nabídne sedá látková či černá kožená sedadla s wolframovým prošíváním a symbolem 80th Anniversary.

Standardem je také černá stropnice, koberečky Berber a černě zdobené dekorační plochy. V palubní desce je umístěn infotainment Uconnect s 8,4 palcovou obrazovkou, navigací, bohatými možnostmi konektivity, atd. Specialitou infotainmentu je obrazovka s unikátním pozadím „Since 1941“.

Rozšířený balíček bezpečnostních funkcí modelu 80th Anniversary zahrnuje adaptivní tempomat, hlídání slepých úhlů, hlídání jízdních pruhů, rozeznávání dopravních značek, parkovací senzory, hlídání únavy řidiče, atd. Balíček bude dostupný pro Renegade modelového roku 2021 se zážehovým i vznětovým motorem a pro plug-in hybridní verze 4xe.

V limitované verzi 80th Anniversary dorazí na evropské trhy i dlouho očekávaný pick-up Jeep Gladiator, který by se měl v nabídce dealerů objevit již během jara. Pod kapotou přitom nabídne vznětový 3,0litrový  vidlicový šestiválec kombinovaný s osmistupňovou automatickou převodovkou.

Limitovaná edice dostane hardtop a lemy podběhů v barvě karoserie, 18palcová kola v barvě Granite Crystal nebo masku chladiče a rámečky světel i mlhovek v barvě Neutral Grey Metallic. Korba, stejně jako boční nášlapy, by měla dostat ochranný nástřik, což je současně ochranný i estetický doplněk.

Interiér nabídne kožená sedadla s wolframovým prošíváním a logem 80th Anniversary, které se ale objeví na více místech interiéru. Standardem budou také prémiové koberečky a stropnice, infotainment Uconnect s 8,4pacovou obrazovkou nebo audio-systém Alpine s 9 reproduktory. V technologické výbavě nechybí hlídání slepých úhlů, Keyless Enter ‘N Go nebo upozornění na vozy přijíždějící zezadu.

Limitovanou edicí se pochlubí také modernizovaný Jeep Wrangler pro modelový rok 2021, který by se měl na evropském trhu objevit na jaře 2021 v kombinaci s 2,0litrovým benzínovým čtyřválcem o výkonu 272 koní a plug-in hybridem 4xe o výkonu 380 koní s čistě elektrickým dojezdem až 50 km. Na elektřinu přitom zvládne i jízdu v terénu. Úpravy exteriéru a interiéru, včetně výbav, se pak víceméně shodují s modelem Gladiator 80th Anniversary.

Poslední očekávanou novinku v limitované edici 80th Anniversary bude modernizovaný Jeep Compass, který se před časem představil v Číně a snad již brzy bychom se mohli dočkat i evropské premiéry. Modernizace přinese lehce upravený exteriér a především kompletně přepracovaný interiér, což Compass rozhodně potřeboval. Pod kapotou budou benzínové i naftové motory a samozřejmě nebude chybět ani plug-in hybrid 4xe.

První kusy modernizovaného Jeepu Compass dorazí do Evropy právě ve výbavě 80th Anniversary, která přinese exkluzivní design interiéru a exteriéru, 18palcová kola, plaketky a zřejmě i bohatší standardní výbavu. Na více informací si však budeme muset počkat.  Na evropském trhu se nový Compass objeví v průběhu jara.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme