Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kenworth W990 spojuje klasický styl s moderní technikou

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ztělesněním všech představ o tradičním severoamerickém tahači má být novinka značky Kenworth, která se zároveň stává její novou vlajkovou lodí.

Kenworth Truck Company, která byla založena v roce 1923, patří k nejslavnějším a zároveň nejprestižnějším výrobcům středních a těžkých nákladních automobilů. Tradiční severoamerické značka je od roku 1945 součástí koncernu PACCAR.

Současná nabídka této značky zahrnuje celkem třináct modelových řad, z nichž dvě vycházejí z evropského modelu DAF LF a to včetně jeho kabiny usazené nad motorem a přední nápravou, zatímco zbývající jsou zástupci tradiční severoamerické koncepce s kabinou posunutou za kapotou motoru.

Kenworth W990, jehož oficiální odhalení se odehrálo koncem září letošního roku na Las Vegas Motor Speedway, rozvíjí styl i techniku tradiční modelové řady W900 a spolu s ní se stává vedle modelové řady T680 vlajkovou lodí své značky v nabídce vozidel pro dálkovou silniční dopravu.

Samozřejmostí je pro novou modelovou řadu značky Kenworth nabídka několika různých provedení kabiny. Zákazníci si podle svých potřeb mohou zvolit krátkou denní kabinu, končící přímo za sedadly nebo vybírat z několika verzí odpočinkových nástaveb. K dispozici jsou 40”, 52” a 76” nástavby, z nichž tu nejkomfortnější představuje poslední uvedená s největší nabídkou vnitřního prostoru.

Kenworth pro interiér nabízí širokou paletu kombinací barev a materiálů čalounění. V komfortní apartmán se pak může největší provedení kabiny s odpočinkovou nástavbou proměnit díky sedadlu spolujezdce otočnému o 180 stupňů, stolku pro dvě osoby, ledničce, mikrovlnné troubě, pohodlnému lůžku a řadě úložných prostor.

Kabina může nabídnout i výkonu multimediální systém s 320wattovým zesilovačem, 10palcovým subwooferem, osmi reproduktory a 28palcovou televizní obrazovkou na otočném držáků v zadní části kabiny. Vnitřní osvětlení je zajištěno prostřednictvím LED.

Řidič má k dispozici armádu moderních asistenčních systémů a samotný výrobce vyzdvihuje především diagnostický systém Kenvorth TruckTech+ spolu se sedmipalcovým barevným displejem Kenworth NAV+HD, poskytujícím řadu důležitých informací včetně navigace.

K pohonu W990 slouží 12,9litrový šestiválcový vznětový motor PACCAR MX-13 s výkonem od 298 kW (405 k) do 375 kW (510 k) a točivým momentem od 1965 do 2510 Nm. Standardem je dvanáctistupňová automatizovaná převodovka PACCAR a tandemové zadní nápravy PACCAR 40K.

Výrobce na pohonnou jednotku PACCAR MX-13 poskytuje základní záruku na dva roky nebo 250.000 mil (402.000 km) a předpokládaná životnost tohoto motoru se má pohybovat okolo milionu mil.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)