Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Futuron je koncept elektrického SUV-kupé a předobraz doby budoucí

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Korejská automobilka představila neotřelé SUV-kupé na elektřinu, které má sice obrovský rozvor, avšak jen jeden pár dveří.

Že chce značka Kia dělat emotivní auta, to už nějaký čas víme. Jen vzpomeňme parádní vlajkovou loď Stinger, či nedávné atraktivnější deriváty Ceedu – ProCeed a XCeed. Tím ale designéři korejské automobilky zdaleka nekončí. Na veletrhu v čínské Šanghaji aktuálně vystavují působivý koncept Futuron, který má být předobrazem budoucích modelů společnosti.

Koncept snoubí SUV stavbu karoserie s elegancí kupé, jezdí výhradně na elektřinu a počítá s pohonem všech kol. Další technické podrobnosti si Kia zatím nechává pro sebe. Pochlubila se alespoň rozměry. Koncept je 4850 mm dlouhý, avšak jen 1550 mm vysoký. Bezesporu nejzajímavějším parametrem je rozvor s hodnotou 3000 mm. Tygří nos na přídi byl přepracován a nepřekvapí, že je nově osazen světelnou technikou.

Vzhledem k robustním rozměrům je trochu překvapením, že koncept dostává pouze jeden pár dveří. Ty jsou totiž obrovské, těžko si něco takového představit v sériové výrobě. Nechybí ani další poznávací znamení futuristických konceptů – obrovská kola, která jsou napasována co nejvíce do rohů karoserie.

Futuron zdaleka není jediným pohledem automobilky do budoucnosti. Svou představu let příštích ukázala už v březnu na ženevském autosalonu, kde představila vizi jménem Imagine. Vůz se skleněnou střechou nepočítá jen s pohonem na elektřinu, ale i s autonomní jízdou čtvrté úrovně.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme