Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Mohave na prvních oficiálních fotografiích: Od konceptu se příliš nezměnila

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Poprvé byl vůz prezentován na letošním jihokorejském autosalonu v Soulu, kde ho automobilka představila jako koncept Masterpiece.  Od té doby se však mnoho nezměnilo

Již v době premiéry konceptu Masterpiece se často spekulovalo, že by se mohlo jednat o velice blízký předobraz druhé generace SUV Mohave, což se nakonec potvrdilo. Automobilka sice ještě nevydala žádnou oficiální tiskovou zprávu, na jejím facebookovém profilu Kia Motors Corp už se ale objevily dva snímky, kde vůz nese označení Mohave a v popisku je mimo jiné uvedeno: #Mohave_The_Master.

Design produkčního modelu Mohave se od konceptu Mastarpiece takřka nezměnil, snad jen s výjimkou drobných detailů. Stále bychom se však měli dočkat ostře řezaných tvarů a výrazných světlometů se čtyřmi LED segmenty. Zachována zůstala i výrazná maska v lehce poupraveném stylu „tygřího nosu,“ která však zřejmě přišla o své podsvícení.

V zadní části můžeme opět vidět LED světlomety s několika výraznými segmenty, převzaté z konceptu Masterpiece, které jsou opticky propojeny výrazným označením modelu Mohave. V dolní části nárazníků jsou pak čtyři hranaté koncovky výfuku, které však nejspíš budou falešné.

Zajímavé však je, že se nikde na voze nenachází jediné logo automobilky Kia. Dokonce i v masce chladiče je zakomponováno speciální logo Mohave, které se už jinde na voze neobjevuje. Na víku kufru však kromě označení pohonu všech kol (4WD) můžeme vidět i označení motorizace, kterou by měla být 3.0 litrová V6.  Stejné označení je pak pravděpodobně umístěno i za předními podběhy.

Automobilka zatím stále nezveřejnila žádné technické informace, již během prezentace konceptu však naznačila, že Masterpiece by měl být schopen zdolat i náročnější terén. Tomu by podle informací webu Motor1, který na fotografie nového Mohave upozornil, měly nahrávat i ochranné pláty pod přední i zadní nápravou.

První generace Kia Mohave se začala vyrábět již v roce 2008 a kromě domácího trhu se nabízela ještě v Číně a USA, kde ji však zákazníci znali pod názvem Kia Borrego. Dostupná přitom byla se dvěma plnotučnými benzínovými motory (V6 a V8) a jednou dieselovou 3.0 litrovou V6. Na americkém trhu se však Borrego příliš neuchytilo a tak ho automobilka zhruba po roce stáhla a nahradila modelem Sorento.

Od té doby se však mnohé změnilo a je docela možné, že se Kia pokusí se svým velkým SUV na americký trh vrátit. Ostatně nedávno na něm představila i dalšího zástupce této třídy, model Telluride, který dokázal zaujmout exteriérem i interiérem.

Nedostatek technických informací o novém Mohave a naprostá absence fotografií jeho interiéru však stěžují jakékoliv odhadování jeho šancí na úspěch. Vzhledem k výraznému designu a údajně slušným schopnostem v terénu by však Mohave mohlo zaujmout stále rozrůstající se skupinu lidí, kteří touží po automobilech s „dobrodružnou povahou“ a schopností zprostředkovat zážitky z výletů do přírody.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

15. 8. 2019 10:35
Re: Pan stvořiteli KIA !????!
Pokud vychazi z minule generace, tak ano "The Borrego utilized body-on-frame construction". https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kia_Mohave
14. 8. 2019 15:27
Re: Pan stvořiteli KIA !????!
Pochybuju, ze se to v Americe vubec bude prodavat, maximalne tak v Jizni. Ale u terenaku na ramu neni 10 let tak dlouho, soucasny Land Cruiser neni o nic mladsi.
14. 8. 2019 13:18
Re: Pan stvořiteli KIA !????!
Zda se mi, ze to bude jenom dukladny facelift soucasneho modelu, coz je pres 10 let stare auto.
14. 8. 2019 12:27
Re: Pan stvořiteli KIA !????!
bože ty budeš dobrej ko*ot co určitě jezdi nejakou skodovackou kaší žeo :D