Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia představila novou sedmistupňovou převodovku DCT

Jan Mička
Diskuze (16)
Kia v Ženevě představila zcela novou sedmistupňovou převodovku DCT. Ve vozech se objeví příští rok.

Nová sedmistupňová dvouspojková převodovka DCT (Dual-Clutch Transmission) příští rok nahradí automatické šestistupňové skříně. Automobilka při konstrukci kladla důraz na hospodárnější provoz automobilů, zlepšení jízdních vlastností a nezapomnělo se ani na sportovnější požitek z jízdy.

Automatická převodovka DCT je vybavena (stejně jako sedmistupňové DSG ve Škodě Octavia) dvojicí suchých spojek. Každá z nich, jedna pro sudé a druhá pro liché převodové stupně, má vlastní vstupní hřídel a celý mechanismus je poháněný elektromotorem. Stejně jako u dvouspojkových převodovek ve vozech konkurenčních značek lze v případě potřeby řidiče přeskočit na kterýkoliv ze sedmi rychlostních stupňů (pokud nehrozí přetočení či podtočení motoru).

Podle oficiálních informací má ve srovnání s klasickou šestistupňovou manuální převodovkou dojít ke snížení spotřeby paliva o sedm procent a k pětiprocentnímu zkrácení času akcelerace z 0-100 km/h. Nezapomnělo se přitom ani projev převodovky, konkrétně po stránce hlučnosti a přenášení vibrací, které se automobilka snažila eliminovat instalací vnějšího tlumiče skříně.

Jan Mička
Diskuze (16)
6. 3. 2014 12:17
Re: ze by se kia konecne dostala na uroven
Tak vysvětluj. Rád si počtu o koncernových konspiračních mediálních tlačenkách.
Avatar - Blue Sun
6. 3. 2014 10:50
Re: ze by se kia konecne dostala na uroven
Kdo nechce, nepochopí.
Avatar - Blue Sun
6. 3. 2014 10:50
Re: Technicka otazka
Proč by to neměla dokázat? Je to jen o rozepnutí jedné spojky a sepnutí jiné, na stejné hřídeli. Akorát ty spojky nebudou předpřipravené, jako tomu u dvouspojek běžně bývá při postupném řazení (to je taky jejich jediná výhoda - rychlost), tedy tam bude prodleva v řazení. Otázkou zůstávají otáčky, jestli to vůbec elektronika pustí.
6. 3. 2014 09:51
Re: Technicka otazka
Tak 7->3 to tezko zvladne, 7->2 by jit melo... Pochybuju, ze v tomhle konkretnim pripade bude dvouspojka rychlejsi nez dve slapnuti na spojku a jeden pohyb pakou :-)
7->3 to bude radit nasledovne - 7-6-3. Samozrejme zalezi na tom, jak to ma poskladana kola na hridelich.
6. 3. 2014 08:50
Re: ze by se kia konecne dostala na uroven
Víš o tom, že i h/k je koncern?