Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia zřejmě chystá nové logo, jak se vám líbí jeho grafika?

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Značka Kia urazila v posledních letech obrovský kus cesty, což je dobře vidět na technice i designu jejích modelů. Co se však hodně dlouho nezměnilo, je logo automobilky.

Kia totiž u svých modelů stále používá logo, které bylo původně vytvořeno v roce 1994 – během oslav 50 let od založení automobilky. Od té doby sice logo prošlo drobnými změnami, které ho měly více přizpůsobit době i směřování značky, ovšem ve srovnání s designem nových modelů působí poněkud archaicky. To by se však brzy mělo změnit.

Jak upozornilo několik zahraničních webů, včetně Motor1, DriveTribe či AutoblogIndia, Kia si totiž nechala u korejského patentového úřadu KIPRIS (Korea Intellectual Property Rights Information Service)  registrovat několik nových stylových grafik, které by se mohly stát adepty na nové logo značky.

Nové logo, které si značka nechala registrovat ve svých typických barvách – červené a černé, působí podstatně modernějším a elegantnějším dojmem. Oproti původnímu logu je sice nepůsobí prostorově, nicméně svým minimalismem a výraznými hranami celkem věrohodně kopíruje design moderních vozů Kia.

Nové logo by navíc mohlo ještě umocnit a urychlit snahu značky Kia zbavit se své zažité (a přežité) pověsti výrobce laciných automobilů, které ji na některých trzích stále provází. Jak navíc dodávají někteří komentující, jedinou nevýhodou nového loga je skutečnost, že auta se starým logem budou automaticky vypadat zastarale.

Zajímavostí přitom je, že logo není zas tak úplnou novinkou. Automobilka ho totiž poprvé prezentovala již na konceptu Imagine, který byl představen na letošním ženevském autosalonu. Pro Kiu se jednalo o koncept prvního čistě (a pouze) elektrického čtyřdveřového crossoveru, jehož produkční varianta by se měla představit z kraje příštího desetiletí.

Tehdy však automobilka vsadila na jednoduché bílé podsvícení loga, namísto různých barev. První použití právě na konceptu Imagine však nahrává teoriím, podle kterých by nové logo mohlo být určeno výhradně pro nové elektromobily a elektrifikované modely. To měl ostatně pro Drivetribe naznačit i nejmenovaný zdroj přímo z automobilky.

 Zatím je však předčasné spekulovat zda, kdy a v jakém rozsahu se nové logo na automobilech značky Kia objeví. Už v současnosti totiž Kia využívá několik různých symbolů pro několik trhů. Například model Mohave, určený pro severoamerický trh, má vlastní a do jisté míry unikátní logo. Model Stinger má pak na domácím (jihokorejském) trhu v symbolu písmenko E.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - JohnST
14. 12. 2019 18:10
Kia
Kia sa sama dodrbka este aj logom. Uz nevedia co by robili, aby sa zviditelnili. Kupuju to akurat pripeceni amici... :-!
13. 12. 2019 20:53
???
Vyzera to ako KVI alebo KN...
Avatar - SKAY
13. 12. 2019 17:01
Logo
KTM styl.