Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Klasický Ford Bronco jako stylový elegán od Velocity Restorations

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Ford připravuje zcela novou generaci modelu Bronco a Velocity Restorations předvádí, že tu první lze proměnit ve velmi atraktivní terénní vůz s klasickými liniemi a decentně omlazenou technikou i výbavou.

Společnost Velocity Restorations se sídlem ve floridské Pensacole má na svém kontě řadu renovovaných, upravených i přestavených automobilů, mezi nimiž lze narazit na Volkwagen Transport první generace či Chevrolet Camaro z konce šedesátých let. Největší pozornost ovšem tato firma věnuje terénním vozům Ford Bronco první generace.

Specialisté u Velocity Restorations prakticky každý Ford Bronco, který se jim dostane do rukou, rozeberou do posledního šroubku. Následně podrobí nosný rám i karoserii důkladné kontroly a všechny odstraní všechny nedostatky v podobě poškození způsobených provozem i stářím.

Následně může záležet jen na majiteli vozu, jestli bude Bronco navráceno do podoby, v níž opouštělo brány mateřské automobilky, nebo se dočká přitažlivého omlazení vzhledu, techniky i interiéru.

Ve druhém případě mohou karoserii doplnit stylové lemy blatníků, robustní ochranné rámy a moderní osvětlení. Interiér se může dočkat exkluzivního koženého čalounění, moderní automatické klimatizace i multimediálního systému.

Pod kapotu pak zamíří pětilitrový vidlicový osmiválec, který může roztáčet všechna čtyři kolo prostřednictvím čtyřstupňové manuální převodovky. Podvozek je osazen zcela novými nápravami Dana s moderními komponenty odpružení. Modernizace se pak týká i brzdového systému, kdy jsou použity kotoučové brzdy Wilwood.

Kompletní renovace a modernizace může zabrat až 1500 pracovních hodin. Každý vůz u Velocity Restorations po dokončení důkladně otestují a najedou s ním 400 až 500 mil (zhruba 644 až 805 km), aby bylo zajištěno, že zákazník dostane plně funkční a spolehlivý automobil. Takto znovuzrozený Ford Bronco pak může stát 229.000 amerických dolarů (kolem 5.085.000 Kč), což je případ vozu v galerii.

Ford Bronco se na severoamerickém trhu poprvé objevil jako malý off-road v roce 1966. Ten až v roce 1978 nahradilo stejnojmenné full-size SUV, sdílející techniku s velkými pick-upu řady F, které bylo následně nabízeno v celkem čtyřech generacích až do roku 1996, kdy jej nahradil ještě větší Expedition.

V letech 1983 až 1990 bylo v nabídce Bronco II, které s třídveřovou karoserií dlouhou 4,0 m v první a 4,1 m ve druhé generaci, mířílo mezi kompaktní SUV a sdílelo techniku s tehdejším pick-upem Ranger první severoamerické generace.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
14. 9. 2018 14:54
ford
pěkný elegán, takovýho bych jednou chtěl mít :-)